Przepis na Rozki budapesztanskie

Przepis na Rozki budapesztanskie

Składniki :

  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 300 ml mleka,
  • 400 g masla,
  • 1/2 lyzeczki soli,
  • 4 jajka,
  • 50 g drozdzy.
  • Nadzienie:
  • 250 g maku,
  • 120 g cukru,
  • 3 lyzki bulki tartej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka rodzynkow,
  • 3 jajka,
  • esencja migdalowa,
  • 2 jajka do smarowania rogalikow.


Wykonanie:

1. W lekko podgrzanym mleku rozpuscic cukier i drozdze. Nastepnie wymieszac z
niewielka iloscia mąki i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Gdy wyrosnie, dodać jajka, reszte mąki, sol i 150 g roztopionego masla. Dobrze wyrobic i rozwalkowac na placek grubosci 5 mm. Rozgrzac 250 g masla do konsystencji kremu i podzielic na 3 czesci. Jedna czescia posmarowac rozwalkowane
ciasto i zlozyc je na 3 czesci. Ponownie rozwalkowac i cala czynnosc powtorzyc 3 razy.
2. Mak wyplukac, zalac wrzaca woda, zagotowac i odstawic na 1 godz. Odcedzic,
przepuscic 3 razy przez maszynke z gesta siatka. Bialka ubic na sztywna piane, dodać cukier i ubijac tak dlugo, az cukier sie rozpusci. Do maku dodać
zoltka, bulke tarta i esencje migdalowa, oplukane rodzynki, miod i ubita
piane. Wymieszac.
3. Gotowe ciasto rozwalkowac na grubosc 5 mm i pokroic na pasy szerokosci 10cm,
a nastepnie na trojkaty. Na srodek podstawy trojkata nalozyc lyzeczke masy.
Brzegi trojkata posmarowac rozbitym jajem i zwijac od podstawy do gornego
wierzcholka. Zwiniety rulon zagiac w ksztalt rogalika. Rogaliki smarowac
roztrzepanym zoltkiem, rozlozyc na blasze, wstawic do piekarnika rozgrzanego
do temp. 220żC i piec 20-25 min.