Przepis na Rożki francuskie

Przepis na Rożki francuskie

Składniki :

  • 4 szklanki mąki
  • 1/4 l śmietany
  • 2 dkg drożdży
  • 1/4 kg margaryny lub masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • otarta skórka z cytryny,
  • cukier waniliowy
  • trochę osączonych konfitur, względnie szklanka zmielonych orzechów zmieszanych na masę z 1 żółtkiem, śmietaną i 2 łyżkami cukru,
  • 1 jajko do smarowania,
  • tłuszcz do blaszki


Wykonanie:

Mąkę posiekać z tłuszczem, śmietanę rozetrzeć z drożdżami i wlać do mąki dodać cukier i aromaty - wyrobić, gładkie, miękkie ciasto.
Wałkować placki grubości 1/2 cm, krajać na trójkąty o podstawie ok. 8 - 10 cm.
Układać na brzegu trochę masy orzechowej lub osączonych konfitur, zawijać zaginając w półksiężyce.
Rożki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Posmarować z wierzchu rozbitym jajkiem i od razu wstawić do wygrzanego piekarnika 180 - 200 st.C.
Piec na jasnozłoty kolor.