Przepis na Rożki kawowe

Przepis na Rożki kawowe

Składniki :

  • * 20 dkg masła
  • * 20 dkg brązowego cukru
  • * 2 jajka
  • * 1 łyżeczka cynamonu
  • * pół łyżeczki utartych goździków
  • * 15 dkg orzechów laskowych
  • * pół tabliczki czekolady
  • * 20 dkg mąki
  • * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • * tłuszcz do posmarowania blachy
  • * 2 łyżki rumu
  • LUKIER
  • * 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej
  • * 20 dkg cukru pudru


Wykonanie:

* Utrzeć mikserem na gładką masę masło, cukier, jajka, cynamon, goździki.
* Dodać pokrojone orzechy laskowe, drobno posiakaną czekoladę, proszek do pieczenia, mąkę, 2 łyżki rumu. Wymieszać.
* Ciasto nałożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Wstawic do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

* Przygotować lukier: kawę rozpuszczalną zalać trzema łyżkami gorącej wody, dodać cukier puder. Wymieszać.
* Polukrować upieczone ciasto i pokroić w kwadraty, a następnie w trójkąty.