Przepis na Rozki z jablkami

Przepis na Rozki z jablkami

Składniki :

  • Ciasto francuskie:
  • 250 g mąki,
  • 250 g masla,
  • 125 ml zimnej wody,
  • 1 lyzeczka octu,
  • sol.
  • Lukier:
  • 100 g cukru pudru,
  • 1-2 lyzeczki goracej wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny.
  • Inne:
  • 700 g jablek,
  • 1 żółtko,
  • 100 g cukru pudru,
  • cynamon.


Wykonanie:

1. Przygotowac ciasto: do przesianej mąki dodać sol, wlac zimna wode wymieszana
z octem. Zagniesc i wyrobic gladkie ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc
i wstawic do lodowki na 30 min. Po wyjeciu rozwalkowac na kwadrat o boku ok.
20 cm, tak by warstwa ciasta przy brzegach byla 3 razy ciensza niz w srodku.
Maslo podzielic na male kawalki, ulozyc na srodku ciasta, brzegi zagiac do
wewnatrz jak koperte. Wstawic na 15 min do lodowki. Rozwalkowac na prostokat
o wymiarach 20x60 cm, zlozyc potrojnie i ponownie rozwalkowac na prostokat.
Jeszcze raz zlozyc potrojnie i odstawic na 15 min w chlodne miejsce. Czynnosc te powtorzyc jeszcze 3 razy.
2. Jablka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroic na kawalki, posypac cynamonem, dodać cukier, krotko podsmazyc, by sie zupelnie nie rozgotowaly.
3. Ciasto rozwalkowac na grubosc 5 mm. Pokroic na kwadraty o boku 10 cm. Na
kazdym polozyc lyzke przesmazonych jablek. Brzegi kwadratow posmarowac zoltkiem roztrzepanym z 1 łyżka wody. Zlozyc kwadraty po przekatnej, tak by
otrzymac trojkaty. Piec 15-20 min w temp. 220-240żC.
4. Cukier puder utrzec z goraca woda i sokiem z cytryny na rzadki lukier. Ostudzone ciastka polukrowac, odstawic do wyschniecia.