Przepis na Rożki z masą orzechową

Przepis na Rożki z masą orzechową

Składniki :

  • CIASTO:
  • 20 dag mąki,
  • 20 dag masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • MASA:
  • 20 dag drobno pokruszonych orzechów,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 4 białka,
  • cukier waniliowy,


Wykonanie:

Mąkę, masło, żółtka i śmietanę wymieszać, zagnieść.
Uformować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, razem ubijać jeszcze 10 minut, po czym wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Kulki ciasta bardzo cienko rozwałkować, przekroić na dwie części, na każdą część
nałożyć trochę masy i zwinąć rożek. Upiec na jasnozłoty
kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.