Zupy
Ayam - zupa z kurczaka
Dodano:
12.06.2011Składniki:
400 g kurczaka (uda lub piersi)
1,5 łyżeczki zmielonego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka pieprzu
1,4 l wody
1 laska cynamonu
4 goździki
4 ziarenka kardamonu
1 cebula
2 łyżeczki cytronelli
2 jajka
2 kartofle
1 szalotka
1 cebula dymka
liscie kolendry lub natki
3 lyzki oleju do smażenia
zobacz: Przepis na Ayam - zupa z kurczaka
Ayran
Dodano:
12.06.2011Składniki:
500 ml jogurt (naturalny, zadny tam owocowy)
500 ml (1/2 l) wody
Sol
zobacz: Przepis na Ayran
Barszcz małopolski
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 l wywaru z kości i warzyw
20 dag wołowiny bez kości
40 dag buraków
150 ml śmietany
20 dag białej kapusty
2 dag suszonych grzybów
2 dag mąki
5 dag fasoli perłowej
4 dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
zobacz: Przepis na Barszcz małopolski
Barszcz staropolski
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 l wywaru z mięsa i warzyw
150 ml śmietany
40 dag buraków
20 dag kiełbasy
10 dag marchwi
10 dag selera
10 dag pietruszki
8 dag cebuli
tłuszcz
2 dag mąki
zielenina
sól,pieprz
zobacz: Przepis na Barszcz staropolski
Barszcz ukraiński
Dodano:
12.06.2011Składniki:
400 g pomidorow
200 g kartofli
2 marchewki
1 pietruszka
150 g kapusty białej lub włoskiej
100 g fasoli perłowej
4 buraki
125 g śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sol,pieprz,cukier
1,5 l wody
zobacz: Przepis na Barszcz ukraiński
Barszcz wiejski
Dodano:
12.06.2011Składniki:
25 dag włoszczyzny
50 dag kości
50 dag buraków
sól
1 szklanka kwasu z ogórków
2 l wody
12 dag śmietany
ząbek czosnku
liść laurowy
zobacz: Przepis na Barszcz wiejski
Barszcz wigilijny
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1,5 kg buraków
3-4 marchewki
1-2 pietruszki
1/2 selera
1 por
1 cebula
6-8 dag suszonych prawdźiwków lub podgrzybków
1 ząbek czosnku
10 ziaren czarnego pieprzu
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 malutki listek laurowy
1 kieliszek czerwonego wina
sól,cukier,sok z cytryny
zobacz: Przepis na Barszcz wigilijny
Barszcz wołyński
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1/2 kg mięsa wołowego lub kiełbasy
1/2 kg małych buraków ugotowanych poprzedniego dnia w skórkach
1 szklanka ugotowanej fasoli
włoszczyzna z kapustą
4 ziemniaki
sól,pieprz
listek laurowy
1/2 szklanki śmietany
zielenina
zobacz: Przepis na Barszcz wołyński
Boston Fish chowder
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1,2 kg dorsza
25 deko bekonu pokrajanego w kawałki
30 dkg ziemniaków
3 cebule posiekane
1 łyżka maki
1 szklanka mleka
1 liść bobkowy
1 szczypta tymianku
sol,pieprz do smaku
zobacz: Przepis na Boston Fish chowder
Bouillabaisse
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 kg morskich ryb, kalmarow i skorupiakow (mule, krewetki i
inne)
4 pomidory
2 małe pory
4 ząbki czosnku
2 cebule
1 marchewka
1 łodyga selera
6 łyżek oleju
suszona skorka z 1/2 pomarańczy
1/4 łyżeczki tymianku
bouquet garni
1/4 łyżeczki szafranu
sol,pieprz
1,5 l wody
zobacz: Przepis na Bouillabaisse
Bulion z kury z cykoria
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 kura
pęczek włoszczyzny
liść laurowy
4 goździki
4 ziarna pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
2 cykorie
2 pomidory
1 żółtko
6 łyżek śmietanki kremówki
1 łyżka kwaśnej śmietany
40 g mąki ziemniaczanej.
zobacz: Przepis na Bulion z kury z cykoria
Chłodnik
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 l zsiadłego mleka
125 ml gestej śmietany
1 łyżka soku cytrynowego
2 jaja ugotowane na twardo
150 g pieczonej cieleciny
1 pęczek botwiny
1 ogorek
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek koperku
4 cebulki dymki
sol, cukier.
zobacz: Przepis na Chłodnik
Chłodnik 1
Dodano:
12.06.2011Składniki:
250 ml kwasu buraczanego
250 ml gęstej śmietany
500 ml zsiadłego mleka
1 pęczek botwiny
1 łyżka soku cytrynowego
4 jajka ugotowane na twardo
150 g pieczonej cielęciny
1 świeży ogórek
1 pęczek koperku
1 pęczek rzodkiewki
sól
cukier
zobacz: Przepis na Chłodnik 1
Chłodnik 3
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 burak
3 pomidory
1 cebula
1 papryka
2 lyzecki posiekanego czosnku
1/2 szklanki miekiszu z bialego chleba
1 l zimnej wody
4 lyzki octu
sol
4 lyzki oleju
1 łyżka ketchupu
zobacz: Przepis na Chłodnik 3
Chłodnik bułgarski
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1,5 l zsiadłego albo mleka albo jogurtu i kefiru
2 łyżki oliwy albo oleju (najlepiej pół na pół słonecznikowego)
6-8 orzechów włoskich
2 małe świeże ogórki (dowolnie)
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki
garść koperku
zobacz: Przepis na Chłodnik bułgarski
Chłodnik litewski
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1,5 l zsiadłego mleka(lub kefiru)
250 ml śmietany
40 dag botwinki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
3 jajka ugotowane na twardo
10-15 dag pieczonej cielęciny lub kurczaka
10-15 dag świeżych ogórków
10-15 dag rzodkiewek
sól
pieprz
cukier
cytryna
koncentrat czerwonego barszczu lub wywar z buraków
zobacz: Przepis na Chłodnik litewski
Chłodnik perski
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 l jogurtu
15 dag pieczonej jagnięciny pokrojonej w kostkę
2-3 ogórki
3 łyżki rodzynek
2 jajka na twardo koperek (dowolnie)
szczypiorek
zobacz: Przepis na Chłodnik perski
Chłodnik z porów
Dodano:
12.06.2011Składniki:
25 dag porów (tylko białe części)
2 duże ziemniaki (25 dag)
1 jabłko (20 dag)
3/4 szklanki jogurtu
1 łyżka masła
1 łyżeczka szczypiorku
pieprz i sól,
zobacz: Przepis na Chłodnik z porów
Chłodnik z ryżem
Dodano:
12.06.2011Składniki:
10 dag szczawiu
2 łyżki ryżu
1 pęczek szczypiorku i koperku
2 jaja
1250 ml kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
sól, cukier
kilka listków mięty
zobacz: Przepis na Chłodnik z ryżem
Czernina
Dodano:
12.06.2011Składniki:
krew i podroby z kaczki
2 łyżki soku cytryny lub 1 łyżka octu 3-procentowego
1 porcja włoszczyzny
15 dag suszonych owoców /śliwek,jabłek i gruszek/
1 łyżka mąki
mały kawałek cynamonu
2 goździki
sól, pieprz, cukier
zobacz: Przepis na Czernina
Czorba jarzynowa

Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 kg dojrzalych pomidorow,
1 cebula,
1 kartofel,
1 cukinia,
1 marchew,
75 g wyluskanego zielonego groszku,
100 g swiezego bobu,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
4 lyzki oliwy,
1 pęczek siekanej swiezej kolendry lub pietruszki,
1 lyzeczka mielonej ostrej papryki,
szczypta harissy (przepis w "ogolne"),
szczypta mielonego cynamonu,
sol, pieprz,
1 pęczek swiezej kolendry lub pietruszki do przybrania.
1. Kartofel, marchew oraz cukinie umyc, obrać i pokroic w drobna kostke.
2. Cebule obrać i drobno posiekać, podsmazyc wraz z mielona ostra papryka, harissa i cynamonem na rozgrzanej w glebokim rondlu oliwie przez 15 min. Osolic, doprawic pieprzem, zalac 250 ml wody, dodać marchew, kartofel, cukinie,
bob, zielony groszek, drobno posiekana kolendre oraz koncentrat pomidorowy.
Gotowac na malym ogniu 30 min.
3. Pomidory zalac wrzatkiem i gotowac 15 min, nastepnie przetrzec przez sito i
dodać do zupy. Dolac 2 l wody, zagotowac, po czym gotowac, jeszcze 15 min.
4. Podac bardzo goraca, posypana listkami swiezej kolendry.
zobacz: Przepis na Czorba jarzynowa
Finska zupa owocowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
750 g malin, jagod, jezyn itp.,
250 ml slodkiego bialego wina (np. Tokaj),
60 g cukru,
kawalek cynamonu,
500 ml wody,
125 ml smietanki kremowej (do przybrania).
zobacz: Przepis na Finska zupa owocowa
Fińska zupa jarzynowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
kalafior,
125 g marchewki,
125 g groszku,
3 ziemniaki,
200 g fasolki szparagowej,
5 rzodkiewek,
cukier,
sól,
pieprz,
125 g szpinaku,
masło,
mąka,
filiżanka mleka,
2 żółtka,
1/2 filiżanki śmietany,
200 g gotowanych krewetek lub ogonów raków,
koperek.
zobacz: Przepis na Fińska zupa jarzynowa
Flaki 2
Dodano:
12.06.2011Składniki:
to proste idz na latwizne i kup sobie gotowe w puszce :-(((( albo badz bardziej ambitny i zrob je sam oto przepis:
kupujesz flaki i gotujesz je ( dosc dlugo) ja zmieniam wode ok.4 razy jak beda miekkie to pokroj w poski, wrzucasz je do rosolu dodajesz marchew pokrojona w drodne paski albo starta gotujesz troche i doprawiasz sola, pieprzem, magi, majerankiem, no i oczywiscie zobisz zasmazke drugiego stopnia.
pozdrawiam i smacznego
From: "zybisad"
zobacz: Przepis na Flaki 2
Flaki 2
Dodano:
12.06.2011Składniki:
to proste idz na latwizne i kup sobie gotowe w puszce :-(((( albo badz bardziej ambitny i zrob je sam oto przepis:
kupujesz flaki i gotujesz je ( dosc dlugo) ja zmieniam wode ok.4 razy jak beda miekkie to pokroj w poski, wrzucasz je do rosolu dodajesz marchew pokrojona w drodne paski albo starta gotujesz troche i doprawiasz sola, pieprzem, magi, majerankiem, no i oczywiscie zobisz zasmazke drugiego stopnia.
pozdrawiam i smacznego
From: "zybisad"
zobacz: Przepis na Flaki 2
Flaki po lwowsku
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 kg flaków wołowych lub cielęcych,
20 dag kości wołowych,
20 dag kapusty włoskiej,
1 cebula,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
2 łyżki masła,
1/2 łyżki oleju,
1/2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka mąki,
1 łyżka parmezanu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki imbiru,
1/8 łyżeczki mielonego kardamonu,
1 listek laurowy,
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
sól.
zobacz: Przepis na Flaki po lwowsku
Gazpacho
Dodano:
12.06.2011Składniki:
zielony ogórek
2-3 dojrzałe pomidory
po pół strąka zielonej i żółtej papryki
mała cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kromka białego chleba
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
ząbek czosnku
zobacz: Przepis na Gazpacho
Gazpacho 2
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 kg pomidorow,
1 papryka zolta,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 ogorek,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
200 g bialej bulki bez skorki,
2 lyzki octu winnego lub soku cytrynowego,
4 lyzki oliwy,
500 ml zimnej, przegotowanej wody,
sol, pieprz,
kostki lodu.
zobacz: Przepis na Gazpacho 2
Gazpacho2
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 zmiazdzone zabki czosnku
30 deko pokruszonej bialej bulki
1 łyżka octu z czerwonego wina
4 lyzki mozliwie dobrej oliwy z oliwek
1 zielona papryka
1 mala cebula
5 pomidorow
1/2 ogorka
sol pieprz
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
zobacz: Przepis na Gazpacho2
Gazpacho 3
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 ogorki,obrane i pokrojone w kostki
4 pomidory,obrane i pokrojone w kostki (nasiona i "galaretke" usunąć przed krojeniem)
1 cebula drobno pokrojona
2 zielone papryki posiekane
sol i pieprz
2 zabki czosnku rozdusic na paste
1/2 lyzeczki zmielonego kminku
1/4 kubka octu
1/2 kubka oliwy
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
3 luzki posiekanej zielonej cebuli
sok z 1 cytryny
zobacz: Przepis na Gazpacho 3
Gazpacho (hiszpanskie)
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.
1,25 kg dojrzalych pomidorow,
1 ogorek,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
1 zielona papryka,
200 g miekiszu bialej bulki,
4 lyzki oliwy,
2 lyzki octu winnego,
1 l zimnej przegotowanej wody,
sol, pieprz, kostki lodu.
zobacz: Przepis na Gazpacho (hiszpanskie)
Gazpacho - chłodnik hiszpański
Dodano:
12.06.2011Składniki:
dla 4 osób
2 duże cebule
2 nieduże ogórki
zielona papryka
czerwona papryka
ząbek czosnku
500 g pomidorów
pęczek natki
pęczek świeżej mięty lub trochę oregano
kilka orzechów laskowych lub włoskich
zielone lub czarne oliwki bez pestek
oliwa
sól,
pieprz
czerstwy chleb
2 jajka na twardo
zobacz: Przepis na Gazpacho - chłodnik hiszpański
Gulaszowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
60dkg wolowiny bez kosci,
60dkg ziemniakow,
20dkg sloniny,
2dkg mąki,
10dkg cebuli,
2-3 zabki czosnku,
duza papryka surowa lub konserwowa,
sol, pieprz,
majeranek, kminek, galka muszkatalowa, papryka ostra
zobacz: Przepis na Gulaszowa
Gulaszowa 2
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Zupe gulaszowa robie od jakiegos czasu i podobno jest dobra (tak twierdzi moja zona)
Jest to przepis z wykorzystaniem "gotowcow".......:
40 dag miesa gulaszowego wolowego (takie rozne skrawki)
40 dag miesa gulaszowego wieprzowego
40 dag kielbasy
3-4 cebule
1 opakowanie mrozonego Paprykarza (np. Hortexu - chyba najlepsza kompozycja)
1 opakowanie Fixa Knorra "Sos do gulaszu" lub "Zupa gulaszowa"
koncentrat pomidorowy (kilka łyżek) lub swieze pomidory (ale tylko sierpniowe lub wrzesniowe)
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (np. Egri Bikaver)
kostka rosolowa
przyprawy (wg uznania, sporo pieprzu czarnego, nie za duzo soli, czosnek bazylia majeranek
zobacz: Przepis na Gulaszowa 2
Harira souiria
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1/4 kury
15 dag mlodej baraniny
2-3 lyzki masla
1 srednia cebula
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2 lyzki slodkiej papryki w proszku
1 lyzeczka zmielonego szafranu
sol, pieprz
1/4 szkanki wloskiego grochu i 1/4 szklanki ciemnej soczewicy lub 1/2 szklanki luskanego zoltego grochu
75 dag pomidorow
6 łyżek soku z cytryny
1/4 szklanki ryzu
1/4 szklanki mąki
1 jajko
zobacz: Przepis na Harira souiria
Harira z grochem wloskim
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Bulion:
125 g baraniny lub cieleciny pokrojonej w kostke,
250 g grochuwloskiego wymoczonego przez 12 godz, i ugotowanego
w osolonej wodzie,
250 g malych obranych cebulek,
1/2 lyzeczki szafranu,
1 lyzeczka czarnego pieprzu,
1 łyżka masla,
sol.
Wywar z pomidorow (teduira):
750 g pomidorow,
1 maly pęczek swiezej kolendry,
1 maly pęczek zielonej pietruszki,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka masla,
50 g mąki,
sol.
zobacz: Przepis na Harira z grochem wloskim
Holenderska zupa serowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
150 g goudy lub innego sera twardego,
40 g mąki pszennej,
50 g masla,
1 l rosolu,
125 ml smietanki 18%,
1 żółtko,
2 lyzki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
2 lyzki pokrojonego szczypiorku,
2 kromki chleba tostowego,
1 łyżka masla do grzanek,
sol, bialy pieprz.
zobacz: Przepis na Holenderska zupa serowa
Japonska zupa rybna
Dodano:
12.06.2011Składniki:
5 kawalkow ryby: dorady lub np. leszcza,
3 szczypty soli,
80 ml bulionu z ryby (najlepiej dashi),
1 łyżka sosu sojowego,
1 zielona cebulka,
1 cm kawalek swiezego imbiru (lub szczypta proszku),
5 galazek pietruszki,
skorka z polowki cytryny.
zobacz: Przepis na Japonska zupa rybna
Kapusniak
Dodano:
12.06.2011Składniki:
500 g kiszonej kapusty,
100 g boczku wedzonego,
300 g kartofli,
1 cebula,
1 zabek czosnku,
2 liśćie laurowe,
2 kostki bulionowe,
sol, pieprz,
2 l wody.
zobacz: Przepis na Kapusniak
Kapuśniak staropolski
Dodano:
12.06.2011Składniki:
50 dag kości,
25 dag włoszczyzny,
30 dag kapusty kwaszonej,
2 l wody,
2 dag grzybów suszonych,
5 dag powideł śliwkowych,
2 dag mąki,
4 dag tłuszczu,
sól,
cukier,
jałowiec
zobacz: Przepis na Kapuśniak staropolski
Kartoflanka berlinska
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
175 g boczku wedzonego ze skora,
300 g obranych ziemniakow,
50 g cebuli,
1/2 peczka majeranku,
3/4 l rosolu,
100 g marchwi,
100 g selera,
50 g porow,
1/4 l slodkiej smietanki,
sol, pieprz.
zobacz: Przepis na Kartoflanka berlinska
Kartoflanka po wiedeńsku
Dodano:
12.06.2011Składniki:
30 dag ziemniaków,
1 porcja włoszczyzny,
1 cebula,
10 dag wędzonego boczku,
1/3 szklanki kwaśnej śmietany,
3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe,
1 łyżeczka mąki,
1/2 łyżeczki kminku,
1 łyżeczka majeranku,
1 listek laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżeczki octu 10-procentowego,
2 łyżki szczypiorku,
sól,
pieprz.
zobacz: Przepis na Kartoflanka po wiedeńsku
Kartoflanka z zacierkami
Dodano:
12.06.2011Składniki:
40 dag ziemniaków,
5 dag słoniny,
1 cebula,
1-2 ząbki czosnku,
3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe,
1 listek laurowy,
5 ziarenek ziela angielskiego,
2 łyżki natki pietruszki,
sól,
pieprz.
ZACIERKI :
2/3 szklanki mąki,
jajko,
sól.
zobacz: Przepis na Kartoflanka z zacierkami
Kaszubska zupa rybna
Dodano:
12.06.2011Składniki:
4 fladry,
1 mala marchewka,
1 mala pietruszka,
1 cebula,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
150 ml kwaśnej śmietany,
1 łyżka mąki,
1 łyżka octu lub soku z cytryny,
1 liść laurowy,
2-3 ziarenka ziela angielskiego,
1,5 l wody,
sol, pieprz.
zobacz: Przepis na Kaszubska zupa rybna
Kiełbaśnik
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,
2 cebule,
1 l rosołu z kostki,
łyżka tłuszczu,
1 łyżka przyprawy gulaszowej,
1 łyżka papryki w proszku,
pół łyżki bazylii lub majeranku,
sól, pieprz
zobacz: Przepis na Kiełbaśnik
Krem z kalafiorow i brokulow
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1 duzy kalafior,
150 g brokulow,
500 ml mleka,
1 l wywaru "jasnego" (przepis w rozdz. "zupy"),
1 łyżka mąki,
1 łyżka masla,
150 g szynki,
sol.
Grzanki:
1/2 dlugiej bulki,
2 lyzki masla,
4 lyzki utartego zoltego sera.
zobacz: Przepis na Krem z kalafiorow i brokulow
Krem z pomidorow
Dodano:
12.06.2011Składniki:
700 g dojrzalych pomidorow,
2 zabki czosnku,
1 mala cebula,
2 lyzki przecieru pomidorowego,
2 lyzki masla,
50 ml śmietany,
2 plaskie lyzki ugotowanego ryzu,
1 łyżka drobno pokrojonego koperku,
1 l wywaru "jasnego" (przepis w rozdz. "zupy"),
sol, pieprz, cukier.
Groszek ptysiowy:
100 g mąki,
125 ml wody,
50 g masla,
1 jajo,
1 żółtko,
1 łyżka masla do smarowania blachy,
4 lyzki bitej śmietany do przybrania.
zobacz: Przepis na Krem z pomidorow
Krem z pomidorów
Dodano:
12.06.2011Składniki:
500g kości,
200g włoszczyzny,
1500 ml wody,
100g koncentratu pomidorowego,
20g masła,
20g mąki,
100g śmietany,
żółtko,
sól,
cukier,
zielenina
zobacz: Przepis na Krem z pomidorów
Krupnik
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1/2 mięsa z kością,
włoszczyzna,
3 łyżki kaszy perłowej,
5 ziemniaków pokrajanych w kostkę,
1-2 suszone grzyby,
sól, pieprz,
1/2 cebuli,
posiekana zielenina
zobacz: Przepis na Krupnik
Kwasica
Dodano:
12.06.2011Składniki:
90 dag baraniny z kością,
30 dag kapusty kwaszonej,
pół litra wody,
1 dag grzybów suszonych,
100 dag ziemniaków,
8 dag cebuli,
ziele angielskie,
pieprz,
ząbek czosnku,
sól
zobacz: Przepis na Kwasica
Laksa lemak - zupa z owocow morza z makaronem
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
375 g swiezych krewetek,
500 ml wody,
400 g makaronu ryzowego,
2 galazki swiezej miety,
1/2 malego ogorka.
Sos:
4-6 suszonych czerwonych papryczek chilli,
1 lyzeczka cytronelli,
8 szalotek,
kawalek imbiru (1 cm),
1 lyzeczka kurkumy,
1/2 lyzeczki pasty krewetkowej,
2 lyzeczki kolendry,
4 lyzki oleju,
750 ml mleka kokosowego,
1 lyzeczka soli.
zobacz: Przepis na Laksa lemak - zupa z owocow morza z makaronem
Manhattan clam chowder
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 szklanki malzy z puszki
3 cebule
1/2 posiekanego zabka czosnku
1/4 szklanki posiekanego selera naciowego
2 lyzki drobno pokrajanej zielonej papryki
2 lyzki masla
2 duze pokrajane w kostke ziemniaki
1 1/2 szklanki soku pomidorowego
sol do smaku
szczypta kajenny
szczypta szalwi
szczypta tymianku
zobacz: Przepis na Manhattan clam chowder
Meksykański gazpacho z miksera
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 filiżanka soku pomidorowego
1 pokrojony w ćwiartki pomidor
1 ćwiartka niewielkiej cebuli
1 ząbek czosnku
1/4 zielonej papryki
1 mała marchewka, oskrobana i pokrojona w grube plastry
kilka listków świeżej bazylii lub szczypta suszonej
sól i świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki octu winnego (czerwonego) lub nieco soku z cytryny
szczypta ostrej papryki (niekoniecznie)
zobacz: Przepis na Meksykański gazpacho z miksera
Minestra grochowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
400 g grochu wymoczonego uprzednio przez 12 godz. w wodzie,
400 g wedzonych zeberek wieprzowych,
25 g suszonych grzybow,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
2 kartofle,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
kilka galazek siekanej zielonej pietruszki,
1 galazka swiezej szalwii,
2 lyzki oliwy,
sol, pieprz.
zobacz: Przepis na Minestra grochowa
Minestra po florencku
Dodano:
12.06.2011Składniki:
200 g szynki,
1 cebula,
4 zabki czosnku,
3 pomidory,
2 marchwie,
1 por,
1 lodyga selera,
300 g bialej fasoli, wymoczonej przez 12 godz w wodzie,
150 g kapusty,
3 galazki swiezego rozmarynu lub 2 lyzki suszonego,
150 ml oliwy,
1 l bulionu miesnego,
sol, pieprz,
4 kromki czarnego chleba.
zobacz: Przepis na Minestra po florencku
Minestrone - włoska zupa jarzynowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
SKŁADNIKI
* 250 g marchewki
* 250 g brukwi
* 1/8 główki włoskiej kapusty
* 250 g pomidorów
* 2 cebule
* 2 pory
* 1/2 selera
* 3 ząbki czosnku
* trochę mięsa z drobiu
* 1/2 filiżanki ryżu
* 150 g makaronu
* 3 ziemniaki
* 150 g słoniny
* 1/2 l bulionu
* 3 łyżki oliwy
* 1/2 pęczka natki
* sól
* pieprz
* tymianek
zobacz: Przepis na Minestrone - włoska zupa jarzynowa
New England clam chowder
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 puszki gotowanych malzy
4 plastry bekonu pokrajane w kawalki
4 ziemniaki pokrajane w kawalki
1/2 szklanki posiekanej cebuli
2 1/2 szklanki mleka
1 szkalnka smietanki
3 lyzki mąki
sol do smaku
1/2 lyzeczki sosu worcester
1/2 lyzeczki oregano
1/2 lyzeczki bazylii
zobacz: Przepis na New England clam chowder
Okroszka
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1,5 l kwasu chlebowego
2 jajka
1 lyzeczka ostrej musztardy (gorczyca)
1 łyżka, plaska cukru
Chrzan do smaku
2 swiezych ogorka
150-200 g zielonej cebuli
pęczek koperku
1/2 szklanki śmietany, lub 4 lyzki oliwy
Sol do smaku
200 g gotowanej wolowiny
120-150 gotowanej cielenciny
100-150 g szynki
zobacz: Przepis na Okroszka
Okroszka
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 l kwasu chlebowego (przepis w "ogolne"),
125 g wedzonej, gotowanej szynki,
125 g pieczeni cielecej,
3 jaja ugotowane na twardo,
2 ogorki swieze,
1 ogorek malosolny,
80 g szczypioru,
1/2 peczka rzodkiewki,
1 pęczek koperku,
4 lyzeczki ostrej musztardy,
3 lyzki śmietany,
1 lyzeczka octu,
sol, pieprz.
zobacz: Przepis na Okroszka
Ostra zupa jarzynowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
500 g pomidorow,
50 g swiezego bobu,
1 mala cebula,
1 mala marchewka,
1 kartofel,
1/2 malej cukini,
2 lyzki zielonego groszku,
2 lyzki oliwy z oliwek,
1/4 lyzeczki cynamonu,
1/2 lyzeczki bialego pieprzu,
1/4 lyzeczki cayenne,
kilka ziaren kolendry,
1 lyzeczka pasty pomidorowej,
1 l wody,
sol, pieprz,
galazka swiezej kolendry do przybrania.
zobacz: Przepis na Ostra zupa jarzynowa
Ostra zupa krewetkowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
250 g krewetek,
1 lodyzka trawki cytrynowej lub 1/2 lyzeczki utartej skorki cytrynowej,
2 listki limu (ewentualnie mozna pominac),
3-4 male grzyby boczniaki,
2 lyzki sosu rybnego,
1/2 szklanki soku z limu lub cytryny,
maly kawalek imbiru (lub 1/2 lyzki utartego),
10 listkow kolendry lub pietruszki,
1 cebula dymka,
2 czerwone papryczki chilli,
1 szklanka mleka kokosowego,
3 szklanki wody,
do przybrania listki swiezej kolendry lub pietruszki.
zobacz: Przepis na Ostra zupa krewetkowa
Owduch,czyli chłodnik po azerbejdża
Dodano:
12.06.2011Składniki:
300 g cielęciny,
4 szklanki zsiadłego mleka,
300 g świeżych ogórków,
duży pęczek młodego szczypioru,
pęczek zielonej kolendry i pęczek kopru,
2 jajka,
1/2 szklanki śmietany,
sól,
pieprz,
cukier
zobacz: Przepis na Owduch,czyli chłodnik po azerbejdża
Owsianka
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 szklanki płatków owsianych,
6 łyżek mleka,
1 i 1/3 szklanki cukru,
1/3 kostki masła,
3 łyżki kakao,
4 orzechy włoskie łuskane,
2 łyżki rodzynek
zobacz: Przepis na Owsianka
Porrusalda
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
500 g suszonego dorsza,
600 g kartofli,
500 g porow,
2 zabki czosnku,
4 lyzki oleju,
1 marchewka,
1 czerwona papryka,
1,5 l wody,
sol.
zobacz: Przepis na Porrusalda
Prowansalska zupa rybna
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
750 g bialej ryby,
375 g pomidorow,
250 g kartofli,
60 g oliwek czarnych,
60 ml oliwy z oliwek,
1 mala cebula,
1 por,
2 zabki czosnku,
3 lyzki pasty pomidorowej,
1/2 lyzeczki bazylii,
1 liść laurowy,
bouquet garni, sol,
1,5 l wywaru z ryby.
zobacz: Przepis na Prowansalska zupa rybna
Razsolnik
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.
1,5 l bulionu miesnego,
500 g nerek cielecych,
1 duza cebula,
2 ogorki kiszone,
2 pietruszki,
80 g korzenia selera lub 1 galazka selera naciowego,
1 por,
100 g liśći szczawiu,
2 kartofle,
150 ml sosu z kiszenia ogorkow,
300 ml mleka,
sol, pieprz,
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki do przybrania,
2 lyzki masla.
zobacz: Przepis na Razsolnik
Rosol awgolemono
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 kurczak lub kura,
1 marchewka,
1 cebula,
1 maly seler,
7 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
3,5 l goracej wody,
50 g ryzu,
sok z 2 cytryn,
2 jaja,
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
sol, pieprz.
zobacz: Przepis na Rosol awgolemono
Rosol z kluskami z watroby
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 cebula,
pęczek pietruszki,
łyżka masla,
100 g mąki,
1 jajo,
100 g mielonej watroby,
majeranek, pieprz, sol, galka muszkatolowa,
1 l dobrego rosolu.
zobacz: Przepis na Rosol z kluskami z watroby
Rosół królewski
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 i 1/2 l wody,
50 dag wołowiny bez kości,
15 dag kury,
35 dag włoszczyzny bez kapusty,
10 dag pieczarek,
10 dag wątróbki z drobiu,
natka pietruszki,
sól, pieprz
zobacz: Przepis na Rosół królewski
Rosół węgierski z kury
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 kura,
włoszczyzna,
5 dag cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 papryka,
1 pomidor lub łyżeczka przecieru,
pieprz, sól
1/2 kalafiora,
1/2 szklanki zielonego groszku,
2-3 suszone grzyby,
3 l wody,
zielenina
zobacz: Przepis na Rosół węgierski z kury
Rybna zupa krem
Dodano:
12.06.2011Składniki:
550 g filetow z ryby,
45 g masla,
45 g mąki,
150 ml smietanki,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1/2 lyzeczki mielonej papryki,
sol.
Wywar rybny:
500 g ryby (male rybki, glowy, ogony, pletwy, osci),
1 cebula,
1 marchewka,
1/4 malego selera,
1/2 cytryny,
1 liść laurowy,
1 zabek czosnku,
tymianek, sol,
1 l wody.
zobacz: Przepis na Rybna zupa krem
Shorba - zupa arabska
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 9,5 godz.
50 g grochu wloskiego,
2 lyzki oliwy,
2 sredniej wielkosci cebule,
450 g jagnieciny na gulasz (ew. wolowina lub kurczak),
5-6 pomidorow,
125 g fasolki szparagowej,
2 sredniej wielkosci kartofle,
125 g swiezego bobu,
1 łyżka swiezej miety,
1 łyżka swiezej kolendry,
1 lyzeczka papryki,
2 lyzki pasty pomidorowej,
2,5 l wody,
1 sredniej wielkosci cukinia,
1 zielona papryka,
100 g cienkiego makaronu,
sol, pieprz.
zobacz: Przepis na Shorba - zupa arabska
Solanka
Dodano:
12.06.2011Składniki:
500 g wolowiny z koscia,
100 g gotowanej, wedzonej szynki,
100 g pieczonej cieleciny,
1 nerka cieleca duszona w winie,
3 srednie cebule,
2 marchwie,
2 pietruszki,
2 galazki selera naciowego,
1 por,
250 g pomidorow,
3 niewielkie ogorki kiszone,
100 g kaparow,
80 g wypestkowanych oliwek zielonych,
80 g wypestkowanych, kiszonych oliwek czarnych,
1/2 cytryny,
5-6 ziaren ziela angielskiego,
4 liśćie laurowe,
sol, pieprz,
2 lyzki masla,
100 ml śmietany,
1 łyżka siekanego koperku,
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.
zobacz: Przepis na Solanka
Sondra
Dodano:
12.06.2011Składniki:
20 dag kiełbasy,
25 dag włoszczyzny,
2 l wody,
30 dag mięsa wołowego,
2 jajka,
10 dag chleba,
7 dag chrzanu
zobacz: Przepis na Sondra
Sopa de Aquacate
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 lyzki masla
2 lyzki mąki
1 duze avokado
1 1/2 szklanki rosolu z kury (moze byc z kostki)
1 szklanka śmietany
pare kropel tabasco lub innego ostrego sosu
zobacz: Przepis na Sopa de Aquacate
Szegedynska zupa gulaszowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
600 g miesa z jagniecia,
400 g kartofli,
2 cebule,
1 zielona papryka,
1 pomidor,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 zabek czosnku,
1 lyzeczka ostrej, mielonej papryki,
1 lyzki smalcu,
1/2 lyzeczki kminku,
sol,
1 kieliszek czerwonego wina.
Kluski csipetke:
80 g mąki,
1 jajo,
sol.
zobacz: Przepis na Szegedynska zupa gulaszowa
Tarator
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 l jogurtu lub kefiru,
1 duzy ogorek,
4 zabki czosnku,
1 pęczek koperku,
2 lyzki oliwy, sol.
Do przybrania:
1/2 malego ogorka,
8 rzodkiewek,
4 galazki zielonej pietruszki.
zobacz: Przepis na Tarator
Ucha
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1,2 kg oscistej ryby rzecznej (okon, pstrag, jazgarz),
1,6 kg lososia lub jesiotra,
2 cebule,
1/2 korzenia selera,
1 cytryna,
1 srednia pietruszka,
250 ml bialego wytrawnego wina,
12 ziaren pieprzu,
12 ziaren ziela angielskiego,
szczypta mielonego imbiru,
szczypta szafranu,
szczypta galki muszkatolowej,
kilka galazek swiezego koperku,
kilka galazek zielonej pietruszki,
2 lyzki kawioru czarnego do sklarowania bulionu,
sol, 2700 ml wody.
Pulpety:
400 g lososia,
1 cebula,
1 jajo,
200 g pszennej bulki,
1 łyżka mąki,
1 łyżka masla,
3 ziarna ziela angielskiego,
pieprz.
zobacz: Przepis na Ucha
Węgierska zupa rybna (halaszle) 1
Dodano:
12.06.2011Składniki:
- 2 kg karpia (najlepiej zywego)
- 250 g cebuli drobno pokrajanej
- 150 gr papryki w strakach
- 70 gr pomidorow (nie przecieru!, przecier nadaje wegierskim potrawom zbyt slodki posmak)
- 30 gr papryki w proszku (czyli z grubsza biorac jedno przecietne opakowanie. Papryke kupujemy w dobrym gatunku, np. f-my Kotanyi).
- sol
zobacz: Przepis na Węgierska zupa rybna (halaszle) 1
Wielkanocny żurek
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 litr rosołu,
500 ml żurku,
10 dag gęstej, kwaśnej śmietany,
łyżka mąki,
mejeranek,
sól, pieprz,
30 dag szynki lub chudej kiełbasy,
jajka na twardo (tyle, ile porcji
żurku chcemy podać).
zobacz: Przepis na Wielkanocny żurek
Wigilijny barszcz czerwony
Dodano:
12.06.2011Składniki:
KWAS BURACZANY :
1 kg. buraków,
1 kromka razowego chleba,
2 ząbki czosnku,
po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka cukru.
BARSZCZ :
0,5 kg. buraków,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1/2 selera,
1 średni por,
2 cebule,
8 dag. suszonych grzybów,
sok z 1/2 cytryny lub kieliszek czerwonego wytrawnego
wina,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka świeżego chrzanu,
2 listki laurowe,
po 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu,
sól,
cukier albo miód.
zobacz: Przepis na Wigilijny barszcz czerwony
Wodzionka 2
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1. Musisz miec stary, twardy i wyschniety chleb.
2. Smalec domowej roboty.
3. Czosnek, sól, pieprz.
zobacz: Przepis na Wodzionka 2
Wodzionka 2
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1. Musisz miec stary, twardy i wyschniety chleb.
2. Smalec domowej roboty.
3. Czosnek, sól, pieprz.
zobacz: Przepis na Wodzionka 2
Wywar z kosci i miesa - jasny
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 kg kosci cielecych,
200 g cieleciny (noga cieleca lub wolowa),
125 g marchwi,
100 g cebuli,
75 g porow,
3 zabki czosnku,
3 goździki,
bouquet garni, sol,
3,5 l wody.
zobacz: Przepis na Wywar z kosci i miesa - jasny
Wywar z miesa i kosci - ciemny
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1,25 kg wolowiny z duza koscia (noga wolowa),
250 g wieprzowiny (od szynki),
250 g kosci cielecych,
1 marchewka,
1 cebula,
1 liść laurowy,
3 zabki czosnku,
bouquet garni, sol,
4 l wody.
zobacz: Przepis na Wywar z miesa i kosci - ciemny
Zalewajka
Dodano:
12.06.2011Składniki:
100 dag ziemniaków,
2 dag grzybów suszonych,
1/4 l żuru,
1 i 1/2 l wody,
12 dag śmietany,
5 dag słoniny,
8 dag cebuli,
25 dag włoszczyzny,
sól
zobacz: Przepis na Zalewajka
Zloty joich (rosol)
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 duza kura lub kogut,
łyżka masla,
3-4 srednie marchwie,
1 srednia cebula,
pęczek naci pietruszki,
2-3 lodyzki selera,
1 lyzeczka szafranu,
ziele angielskie,
czarny pieprz, sol.
zobacz: Przepis na Zloty joich (rosol)
Zupa benedyktynska z frutti di mare
Dodano:
12.06.2011Składniki:
700 g ryb morskich,
300 g sprawionych i oczyszczonych kalmarow,
150 g ugotowanych i obranych ze skorupek muli,
3 cebule,
1 mala ostra papryczka,
400 g pomidorow,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
200 ml oliwy,
300 ml bialego wytrawnego wina,
4 kromki chleba,
2 zabki drobno posiekanego czosnku,
sol.
zobacz: Przepis na Zupa benedyktynska z frutti di mare
Zupa brokułowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
50 dag mrożonych brokułów
10 dag śmietany
10 dag gotowanej szynki
2 łyżki masła
4 kromki pieczywa tostowego
rzeżucha
sól, biały pieprz
zobacz: Przepis na Zupa brokułowa
Zupa cebulowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 l bulionu,
4 duze cebule,
2 zabki czosnku,
80 g pokrojonego w cienkie plasterki ementalera,
200 ml bialego wytrawnego wina,
3 lyzki masla,
4 lyzki oliwy,
1 bouquet garni (patrz w "ogolne"),
2 lyzki mąki,
sol, pieprz,
bulka na grzanki.
zobacz: Przepis na Zupa cebulowa
Zupa cebulowa 4
Dodano:
12.06.2011Składniki:
* 0,5 kg cebuli
* łyżka masła
* litr rosołu z kostki
* 10 dkg startego żółtego sera
* kilka koromek pieczywa przennego
* sól i pieprz
zobacz: Przepis na Zupa cebulowa 4
Zupa cebulowa 6
Dodano:
12.06.2011Składniki:
CEBULA 4 szt.
ZIEMNIAKI 4 szt.
SER ŻÓŁTY 15 dkg.
CHLEB 2 kromki (razowy)
NAĆ
ŚMIETANA
SÓL
TŁUSZCZ
PIEPRZ
Czas przygotowania : 15 min.
Czas gotowania : 20 min.
Przepis na 3 osób
zobacz: Przepis na Zupa cebulowa 6
Zupa cebulowa zapiekana po lionsku
Dodano:
12.06.2011Składniki:
450 g cebuli,
40 g masla,
1 łyżka oleju,
1 łyżka mąki,
250 ml bialego wina,
120 ml porto,
100 g zoltego sera,
1 l wywaru ciemnego (przepis w rozdz. "zupy"),
sol, pieprz.
Grzanki:
8 kawalkow chleba,
2 zabki czosnku,
1 łyżka oleju.
zobacz: Przepis na Zupa cebulowa zapiekana po lionsku
Zupa chawan mushi
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 jaja,
1,5 filizanki bulionu z kury,
3/5 lyzeczki soli,
lyzeczka sosu sojowego,
60 g miesa z kurczaka,
4 kawaleczki bialej ryby,
4 male pieczarki,
4 lodyzki pietruszki.
zobacz: Przepis na Zupa chawan mushi
Zupa chłopska z boczkiem
Dodano:
12.06.2011Składniki:
300g marchwi,
200g białej rzodkwi,
3 pory,
2 cebule,
2 ziemniaki,
130g wędzonego boczku,
30g masła,
2 listki laurowe,
litr bulionu z kostki,
duża szczypta tymianku,
pęczek natki,
zobacz: Przepis na Zupa chłopska z boczkiem
Zupa chrzanowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
70 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu
szynki,
1 korzeń chrzanu (15 dag),
1 cebula,
2 łyżki mąki,
sok z 1 cytryny,
1 szklanka kwaśnej śmietany,
5 jajek na twardo,
1 listek laurowy,
5 ziarenek pieprzu,
5 ziarenek ziela angielskiego,
sól,
pieprz mielony.
zobacz: Przepis na Zupa chrzanowa
Zupa cygańska
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
150 ml śmietany,
25 dag papryki,
25 dag ziemniaków,
10 dag kiełbasy,
4 dag ketchupu,
10 dag cebuli,
tłuszcz,
zielenina,
2 dag mąki,
sól, pieprz
zobacz: Przepis na Zupa cygańska
Zupa cytrynowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
250 g kości cielęcych,
średnia włoszczyzna,
1 i 1/2 cytryny,
1/2 szklanki ryżu,
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
2 łyżki mleka,
2 żółtka,
sól
zobacz: Przepis na Zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
500 g cieleciny z koscia,
3 marchewki,
1 cebula,
1/2 malego selera,
100 ml śmietany,
100 g ryzu,
4 lyzki soku cytrynowego,
1,5 l wody,
sol,
1 cytryna do przybrania,
2 galazki koperku do przybrania.
zobacz: Przepis na Zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa (meksykanska)
Dodano:
12.06.2011Składniki:
700 g kurzych piersi,
4 kurze watrobki,
2,5 l wody,
3 zabki czosnku,
1/2 cebuli,
3 galazki kolendry,
3 zielone cytrynki (limony),
700 g pomidorow,
100 g czerwonej cebuli,
1 zielona papryka,
1 gozdzik,
1 laska cynamonu (2,5 cm),
1/2 lyzeczki zmielonego kminku,
1 lyzeczka oregano,
1 łyżka oleju, sol.
Do przybrania:
3 zielone cytrynki,
1 awokado,
smazone paski tortilli (przepis w "macz-ryz").
zobacz: Przepis na Zupa cytrynowa (meksykanska)
Zupa czekoladowa z orzechami
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
100 g gorzkiej czekolady,
500 ml mleko,
500 ml smietanki,
100 g cukru,
4 zoltka,
50 g kakao,
3 lyzki likieru (advocat),
125 ml smietanki kremowki do przybrania,
150 g orzechow do przybrania.
zobacz: Przepis na Zupa czekoladowa z orzechami
Zupa czosnkowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
40 zabkow czosnku,
100 ml bialego wina,
100 ml smietanki,
50 g migdalow,
1 żółtko,
1 lyzeczka tymianku,
1/4 lyzeczki papryki,
1,2 l wywaru jasnego,
sol, pieprz.
Grzanki:
1/2 dlugiej bulki,
2 lyzki oleju,
swieze ziola (zielona pietruszka, szczypiorek).
zobacz: Przepis na Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa 3
Dodano:
12.06.2011Składniki:
6 zabkow czosnku
3 lyzki olej,
4 plasterki bialego chleba (jak na tosty)
1 lyzeczka mocnej papryki
1 l goracego rosolu miesnego
Sol
Pieprz Cayenne (mocna rzecz)
Sos Tabasco (prosze ostroznie)
1 jajko
4 lyzki smietanki
Pietruszka
zobacz: Przepis na Zupa czosnkowa 3
Zupa czosnkowa po portugalsku
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1/2 szklanki oleju,
4-5 drobno posiekanych ząbków czosnku,
250g grubo pokruszonego suchego chleba bez skórki,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
sól,
pieprz cayenne,
1 litr wody,
3 obrane i grubo pokrajane dojrzałe pomidory,
2 lekko ubite jaja,
2 gałązki drobno posiekanej pietruszki (opcjonalnie)
zobacz: Przepis na Zupa czosnkowa po portugalsku
Zupa fasolowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.
150 g suchej fasoli,
100 g wedzonego boczku,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pomidor,
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka majeranku,
1 l wywaru z jarzyn,
sol, pieprz.
Grzanki:
4 kromki bialej bulki,
2 zabki czosnku,
1 łyżka masla,
sol.
zobacz: Przepis na Zupa fasolowa
Zupa fasolowa 1
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 puszka fasoli białej lub czerwonej,
75 dag ziemniaków,
6 łyżek bardzo drobnego makaronu,
3 łyżki masła,
1 cebula,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
3 kostki bulionowe warzywne,
sól,
pieprz.
zobacz: Przepis na Zupa fasolowa 1
Zupa fasolowa 2
Dodano:
12.06.2011Składniki:
20 dag pęczaku,
marchewka,
15 dag drobnej fasoli,
2 cebule,
4 pomidory świeże lub z puszki,
10 dag świeżych lub mrożonych brokułów,
2 ząbki czosnku,
6 listków szałwi,
pół kieliszka białego wytrawnego wina (niekoniecznie),
2 łyżki oliwy lub oleju,
szczypta ostrej papryki,
sól i pieprz,
zobacz: Przepis na Zupa fasolowa 2
Zupa fasolowa a la jokai
Dodano:
12.06.2011Składniki:
200 g fasoli suchej lub 300 g swiezej,
300 g wedzonych zeberek wieprzowych,
300 g wedzonej kielbasy,
2 srednie marchewki,
1 nieduzy kawalek bialej rzepy,
1 cebula,
2 zielone papryki,
1 pomidor,
160 ml kwaśnej śmietany,
3 lyzki smalcu,
1 łyżka mąki,
1 lyzeczka papryki,
czosnek, liść laurowy,
1 pęczek zielonej pietruszki,
sol.
Kluseczki (csipetke):
80 g mąki,
1 jajko,
sol.
zobacz: Przepis na Zupa fasolowa a la jokai
Zupa fasolowa po ułańsku
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
150 ml śmietany,
15 dag fasoli perłowej,
10 dag parówek,
10 dag wędzonego boczku,
8 dag cebuli,
2 dag mąki,
5 dag makaronu,
sól,
czosnek,
papryka mielona
zobacz: Przepis na Zupa fasolowa po ułańsku
Zupa florencka
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 i 1/2 l wody,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
15 dag wędzonego boczku,
4 łyżki makaronu,
4 łyżki żółtego tartego sera,
sól,
mielona papryka,
4 pomidory,
ząbek czosnku,
2 łyżki zieleniny
zobacz: Przepis na Zupa florencka
Zupa francuska
Dodano:
12.06.2011Składniki:
4 - 5 cebul,
1 porcja włoszczyzny,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
5 dag sera (ementaler, gouda),
1/2 bułki paryskiej,
3 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
1/2 łyżeczki cukru,
sól,
pieprz.
zobacz: Przepis na Zupa francuska
Zupa gdańska
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 i 1/2 l wody,
30 dag mięsa z kury,
30 dag włoszczyzny bez kapusty,
1 szklanka mleka,
5 dag makaronu,
5 dag groszku konserwowego,
5 dag fasolki konserwowej,
zielenina,
sól, pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie
zobacz: Przepis na Zupa gdańska
Zupa gospodarska
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1/2 kurczaka,
włoszczyzna z kapustą,
1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy perłowej,
4 łyżki makaronu,
sól, pieprz,
4 ziemniaki,
zielenina
zobacz: Przepis na Zupa gospodarska
Zupa grochowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
30 - 40 dag grochu,
25 dag włoszczyzny,
15 dag boczku wędzonego,
1 - 1/2 l wody,
5 dag cebuli,
2 dag tłuszczu,
2 dag mąki,
majeranek,
1-2 ząbki czosnku,
sól,
zobacz: Przepis na Zupa grochowa
Zupa grzybowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
30 dag mięsa z kością,
25 dag włoszczyzny,
2 - dag suszonych grzybów,
1 3/4 l wody,
sól,
pieprz,
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.
zobacz: Przepis na Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
60 g suszonych podgrzybkow,
1 duza cebula,
1 mala marchewka,
2 lyzki masla,
1/2 peczka koperku,
1,2 l wywaru ciemnego ("wywar z miesa" w rozdziale "zupy"),
sol, pieprz.
zobacz: Przepis na Zupa grzybowa
Zupa grzybowa czysta
Dodano:
12.06.2011Składniki:
5 dag suszonych grzybów, najlepiej borowików,
1 duża porcja włoszczyzny
1 łyżka masła,
10 ziaren czarnego pieprzu,
6 ziaren ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
1-2 łyżesźki świeżego soku z cytryny, sól
zobacz: Przepis na Zupa grzybowa czysta
Zupa grzybowa z łazankami
Dodano:
12.06.2011Składniki:
6 suszonych grzybów,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 mały kawałek selera,
1 duża cebula,
1 łyżka masła,
1 łyżka soku cytrynowego,
8 ziarenek czarnego pieprzu,
sól,
2 l wody.
ŁAZANKI
100 g mąki,
1 jajko,
1-2 łyżki wody,
sól.
zobacz: Przepis na Zupa grzybowa z łazankami
Zupa jablkowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
400 g jablek,
50-100 g cukru,
100 ml śmietany,
maly kawalek cynamonu,
3-4 goździki,
1,5 l wody,
200 g jablek do pieczenia,
4 lyzeczki surowych zurawin lub konfitur z calych jagod,
70 g cukru do zurawin.
zobacz: Przepis na Zupa jablkowa
Zupa jabłkowa 1
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 jabłka
3 szklanki soku jabłkowego
1 białko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżka soku i otarta skórka z 1/2 cytryny
cynamon
melisa cytrynowa
zobacz: Przepis na Zupa jabłkowa 1
Zupa jarzynowa 1
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 kg różnych gatunków ryb,
25 dag warzyw /marchewka, pietrusźka, por, seler, cebula/,
5 dag zielonego groszku,
szklanka gotowanego ryżu,
5 dag masła,
strąk ostrej papryki,
sól
zobacz: Przepis na Zupa jarzynowa 1
Zupa jarzynowa 2
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 i 1/2 l wywaru z mięsa,
150 ml śmietany,
15 dag ziemniaków,
15 dag kapusty włoskiej,
10 dag marchwi,
15 dag selera,
15 dag kalafiorów,
5 dag groszku konserwowego,
5 dag fasoli konserwowej,
4 dag ketchupu,
2 dag mąki,
zielenina,
sól, pieprz
zobacz: Przepis na Zupa jarzynowa 2
Zupa jarzynowa neapolitańska
Dodano:
12.06.2011Składniki:
40 dag warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, kalarepa, 1/2 szklanki zielonego groszku),
sól, pieprz,
3 łyżki startego żółtego sera,
1/2 szklanki śmietany,
4 łyżki makaronu,
zielenina
zobacz: Przepis na Zupa jarzynowa neapolitańska
Zupa jarzynowa z klopsikami
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 mały kalafior (ok. 50 dag)
40 dag brokułów
40 dag ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
1/2 puszki (210 ml) kukurydzy
40 dag mielonego wołowego mięsa
3 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
2 łyżeczki musztardy
sól,
pieprz
zobacz: Przepis na Zupa jarzynowa z klopsikami
Zupa jesienna
Dodano:
12.06.2011Składniki:
30 dag soczewicy
kilka plastrów boczku wędzonego
włoszczyzna
seler
por
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
kilka ziemniaków
majeranek
sól
świeżo mielony biały pieprz
posiekana pietruszka
zobacz: Przepis na Zupa jesienna
Zupa jogurtowa z pulpecikami z kury
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1,2 l rosolu,
120 g ugotowanej kury,
1 cebula,
30 g ugotowanego ryzu,
1 jajko,
1 żółtko,
1 lyzeczka sproszkowanej miety,
5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki,
300 ml naturalnego jogurtu,
sol, pieprz.
zobacz: Przepis na Zupa jogurtowa z pulpecikami z kury
Zupa julienne
Dodano:
12.06.2011Składniki:
30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por, kalarepa),
10 dag kalafiora,
10 dag fasolki szparagowej,
15 dag pomidorów,
1 dag masła,
sól, pieprz,
4 łyżki zieleniny
zobacz: Przepis na Zupa julienne
Zupa kalafiorowa 3
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 kalafior lub 1/2 kg kalafiorów mrożonych,
włoszczyzna,
sól,
6 ziemniaków lub 4 łyżki makaronu,
1 łyżka mąki,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki śmietany,
inne przyprawy
zobacz: Przepis na Zupa kalafiorowa 3
Zupa krem z krewetek
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
500 g swiezych krewetek,
1 mala cebula,
45 g mąki,
30 g masla,
100 ml wina,
100 ml smietanki,
1 łyżka przecieru pomidorowego.
Bulion krewetkowo-rybny:
250 g ryby,
skorupki z krewetek,
1 mala cebula,
1 lodyga selera,
1,2 l wody,
sol, pieprz,
skorka z cytryny.
zobacz: Przepis na Zupa krem z krewetek
Zupa meksykańska
Dodano:
12.06.2011Składniki:
garsc posiekanej cebuli
dwie garscie ugotowanego miesa na miekko, i poszarpanego widelcem na wlokna, lub mielonego miesa, moze byc wolowe, wieprzowe, lub kurze.
3 pomidory, obrane ze skorki i pokrojone na kawalki, lub puszka pomidorow
3 zabki czosnku, posiekane drobno
garsc marchwi pokrojonej na slupki
garsc zielonej lub czerwonej papryki pokrojonej na slupki
szklanka ugotowanerj fasoli
3 szklanki rosolu
sol, pieprz,
chili, papryka
garsc swiezej kolendry
garsc sera startego na grubej tarce
zobacz: Przepis na Zupa meksykańska
Zupa migdałowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
20 dag migdałów,
2 l mleka,
3 - 4 łyżki cukru,
2 łyżki masła,
5 dag rodzynek,
4 - 6 kropli olejku migdałowego,
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko.
zobacz: Przepis na Zupa migdałowa
Zupa minestra
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 cebule,
ząbek czosnku,
3 łyżki oleju,
mały seler,
2 małe marchewki,
10 dag fasolki szparagowej,
1250 ml rosołu,
5 łyżek ryżu,
puszka zielonego groszku,
1 łyżka ketchupu,
sól, pieprz,
4 pomidory,
4 łyżki tartego żółtego sera
zobacz: Przepis na Zupa minestra
Zupa neapolitańska
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1250 ml rosołu z kostki rosołowej,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
10 dag sera żółtego (parmezan),
4 żółtka,
1/4 l śmietany,
koper,
sól,
15 dag ugotowanego makaronu
zobacz: Przepis na Zupa neapolitańska
Zupa nic
Dodano:
12.06.2011Składniki:
50g ryżu,
870 ml mleka,
70 ml wody,
2 żółtka,
1 białko,
110g cukru,
sól
zobacz: Przepis na Zupa nic
Zupa ogonowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.
1 ogon wolowy,
150 ml czerwonego wina,
100 ml oleju,
2 marchewki,
2 cebule,
2 lodygi selera,
1/2 lyzeczki tymianku,
4 goździki,
1/4 lyzeczki cayenne,
4 ziarnka pieprzu,
bouquet garni, sol,
1,5 l wody.
Knelki:
150 g cieleciny,
1 łyżka bulki tartej,
1 bialko,
1 łyżka zielonej pietruszki,
80 ml śmietany,
sol, pieprz.
zobacz: Przepis na Zupa ogonowa
Zupa ostro-kwasna
Dodano:
12.06.2011Składniki:
600 ml bulionu miesnego,
120 g surowej poledwicy wieprzowej,
1 jajo,
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
2 lyzki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka wodki,
1 łyżka bialego octu winnego,
2 lyzki sosu sojowego,
sol, pieprz, drobno posiekane zielone czesci 2 cebulek dymek.
zobacz: Przepis na Zupa ostro-kwasna
Zupa owocowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
600 g wisni,
150-200 g cukru,
700 ml wody,
8 moreli,
8 sliwek,
2 brzoskwinie,
2 lyzki soku cytrynowego,
3 lyzki śmietany,
1 łyżka mąki,
50 ml likieru wisniowego,
3-4 goździki,
kawalek cynamonu lub skorki cytrynowej,
1/2 laski wanilii,
czeresnie,
szczypta soli.
zobacz: Przepis na Zupa owocowa
Zupa paschalna
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 kosc szpikowa wolowa lub cieleca,
1 kg miesa wolowego lub cielecego,
1/2 kg marchwi,
1/2 kg rzepy,
1/2 kg ziemniakow,
1 kg swiezego bobu,
1/2 kg cukinii,
3 srednie pory (tylko biale czesci),
15 lodyzek natki pietruszki,
1 cebula,
sol, pieprz,
pęczek kolendry.
zobacz: Przepis na Zupa paschalna
Zupa pavese
Dodano:
12.06.2011Składniki:
750 ml bulionu miesnego,
4 zoltka,
50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka,
4 zabki czosnku,
1/2 peczka szczypiorku,
1/2 peczka swiezego oregano,
4 kromki bialego, pszennego chleba,
4 lyzki oliwy,
sol.
zobacz: Przepis na Zupa pavese
Zupa pieczarkowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
30 dag pieczarek,
włoszczyzna,
1 łyżka tłuszczu,
1 cebula
sól, pieprz,
1 łyżka mąki,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki śmietany,
6 pokrajanych ziemniaków,
zielenina
zobacz: Przepis na Zupa pieczarkowa
Zupa piwna 2
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 l wody,
1/4 l śmietany,
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
10 dag cukru,
2 żółtka,
1 butelka piwa jasnego,
goździki,
10 dag sera białego
zobacz: Przepis na Zupa piwna 2
Zupa pokrzywowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
50 - 70 dag młodych pokrzyw,
1,5 l wywaru z warzyw,
5 dag bekonu,
1 szklanka kwaśnej śmietany,
5 dag ostrego żółtego sera,
1 łyżka oleju,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz.
zobacz: Przepis na Zupa pokrzywowa
Zupa pomidorowa 1
Dodano:
12.06.2011Składniki:
50 dag mięsa wołowego z kością,
1 porcja włoszczyzny,
70 dag pomidorów lub 5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 szklanka soku pomidorowego,
15 dag śmietany,
2 dag masła,
sól,
pieprz,
cukier.
zobacz: Przepis na Zupa pomidorowa 1
Zupa rakowa 1
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Podaje przepis z kuchni francuskiej na zupe rakowa (bisque d'ecrevisses)
12 raków
wloszczyzna
2 szklanki bialego wina
8 dkg czerstwej bulki
łyżka pasty pomidorowej
5 dkg masla
2 jajka
sól i pieprz do smaku
zobacz: Przepis na Zupa rakowa 1
Zupa rybna 1
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1,5 kg. karpia,
2 marchewki,
1 pietruszka,
15 dag. selera,
1 por,
3 cebule,
1 listek laurowy,
1/2 pęczka natki pietruszki,
cukier,
sól,
pieprz.
zobacz: Przepis na Zupa rybna 1
Zupa rybna (grecka)
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 kg ryby,
2 duze pomidory,
1 duza cebula,
1 marchewka,
1 maly kawalek selera,
125 g ryzu,
60 ml oliwy,
2 jaja,
sok z 1 cytryny,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,
sol, pieprz, lisc laurowy.
zobacz: Przepis na Zupa rybna (grecka)
Zupa rybna (marokanska)
Dodano:
12.06.2011Składniki:
400 g ryby morskiej (dorsz, karmazyn, dorada),
1 cebula obrana i naszpikowana 4 gozdzikami,
4 zmiazdzone zabki czosnku,
sok z 1 cytryny,
4 lyzki oliwy,
1 lyzka maki,
bouquet garni (kolendra, tymianek, koper wloski, lisc laurowy),
2 male czerwone, ostre papryczki,
1/2 lyzeczki harissy (przepis w "ogolne"),
szczypta szafranu,
sol.
zobacz: Przepis na Zupa rybna (marokanska)
Zupa rybna (meksykanska)
Dodano:
12.06.2011Składniki:
600 g filetow rybnych,
1 kg lbow rybich (z ryb morskich),
1 papryczka chilli,
3 pomidory,
1 cebula,
3 zabki czosnku,
1 lodyga selera naciowego,
1 galazka kolendry,
250 g kartoflo,
250 g marchewki,
2 lyzki oregano,
2 liscie laurowe,
sol,
3 l wody.
zobacz: Przepis na Zupa rybna (meksykanska)
Zupa rybna (żydowska)
Dodano:
12.06.2011Składniki:
400 g rybich jadalnych odpadkow (glowa, ikra, skora),
1 l wody,
1 marchew,
1 korzen pietruszki,
1 peczek natki pietruszki,
3 male cebule,
1 lyzka maki,
2-3 lyzki oleju lub 50-60 g masla,
2 liscie laurowe,
sol, czarny pieprz, ocet,
szczypta papryki.
zobacz: Przepis na Zupa rybna (żydowska)
Zupa rybna przecierana
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1,25 kg swiezych ryb,
250 g krewetek,
500 g pomidorow,
2 pory,
2 zabki czosnku,
75 ml oliwy z oliwek,
1,5 l wody,
sol,
1 dluga bulka na grzanki,
50 g tartego sera gruyere.
Sos rouille:
2 kromki chleba bez skorki,
100 ml mleka,
75 ml oliwy,
4 lyzki pasty pomidorowej,
3 zabki czosnku,
1 lyzeczka papryki,
1 lyzeczka pieprzu cayenne.
zobacz: Przepis na Zupa rybna przecierana
Zupa rybna slodko-kwasna
Dodano:
12.06.2011Składniki:
400 g bialej ryby morskiej,
3 lyzki oleju,
1 korzen kolendry lub pietruszki,
1 lyzeczka ziaren pieprzu,
5 cebulek dymek,
1 lyzeczka pasty krewetkowej,
2 lyzki cukru,
2 lyzki sosu rybnego,
1 łyżka soku z cytryny,
4 ziarna tamaryndy lub 1 łyżka powidel sliwkowych,
1/2 lyzeczki soli,
do przybrania listki swiezej kolendry lub pietruszki, czerwone
papryczki chilii, platy imbiru, palemki z dymki.
zobacz: Przepis na Zupa rybna slodko-kwasna
Zupa seczuanska
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 l bulionu drobiowego (z kury),
100 g chudej wieprzowiny,
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
300 g kapusty chinskiej,
2 cebulki szalotki,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
50 g makaronu sojowego,
1 łyżka czerwonego octu winnego,
1 łyżka sosu sojowego,
1 lyzeczka oleju sezamowego,
szczypta ostrej, mielonej papryki,
sol, pieprz,
2 lyzki oleju do smazenia.
zobacz: Przepis na Zupa seczuanska
Zupa selerowo-serowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
400 g selera naciowego,
70 g sera rokpol,
2 lyzki masla,
1 cebula,
150 ml smietanki,
2 zoltka,
1 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy").
Grzanki:
4 kromki chleba tostowego,
50 g utartego zoltego sera,
50 g masla.
zobacz: Przepis na Zupa selerowo-serowa
Zupa serowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
100 g twardego, zoltego sera (gruyere),
1,2 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy"),
1 cebula,
2-3 goździki,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
sol.
Lane kluski:
1 żółtko,
maka,
1-2 lyzki wody,
sol.
zobacz: Przepis na Zupa serowa
Zupa sidorska
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 i 1/2 l wywaru z drobiu i warzyw,
15 dag szynki wędzonej,
2-3 żółtka,
5 dag kaszy manny,
zielenina,
sól, pieprz
zobacz: Przepis na Zupa sidorska
Zupa solferino
Dodano:
12.06.2011Składniki:
750 g pomidorow,
1 duzy por,
1 duza marchewka,
300 g duzych kartofli,
4 lyzki masla,
1 zabek czosnku,
1 lyzeczka tymianku,
1 liść laurowy,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1,2 l wywaru z jarzyn,
sol, pieprz.
zobacz: Przepis na Zupa solferino
Zupa szczawiowa 1
Dodano:
12.06.2011Składniki:
30 dag szczawiu (świeżego lub ze sło
ika)
mała marchewka,
mała pietruszka,
2 ziemniaki,
1/3 szklanki mleka o 0,5% zawartości
tłuszczu,
płaska łyżeczka mąki,
jajo
zobacz: Przepis na Zupa szczawiowa 1
Zupa szparagowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
500g białych szparagów,
3/4 l rosołu (może być z kostki),
2 łyżeczki cukru,
250g pomidorów,
pęczek bazylii lub natki,
łyżeczka soku z cytryny,
50g masła,
30g mąki,
100 ml śmietany kremówki,
sól i pieprz,
gałka muszkatołowa,
zobacz: Przepis na Zupa szparagowa
Zupa szpinakowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 paczki szpinaku mrożonego (50 dag),
4 kostki rosołowe lub warzywne,
2 łyżeczki vegety,
6 ziemniaków (80 dag),
4 jajka,
2 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryny,
1 szklanka gęstej śmietany,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz.
zobacz: Przepis na Zupa szpinakowa
Zupa śliwkowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
* 25 dag suszonych śliwek
* 10 dag suszonych jabłek
* 10 dag suszonych gruszek
* 10 dag rodzynek
* 3 łyżeczki cukru
* szczypta soli
* pół szklanki gęstej śmietany
zobacz: Przepis na Zupa śliwkowa
Zupa tokajowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
500 ml tokaju (wino),
500 ml wody,
100 g cukru,
100 ml smietanki kremowki,
6 zoltek,
1 łyżka cukru,
1/2 laski wanilii.
zobacz: Przepis na Zupa tokajowa
Zupa włoska
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 szklanka ryżu,
2 szklanki wody,
5 dag sera żółtego (parmezanu),
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
3 pomidory,
1 l rosołu lub bulionu z kostki rosołowej,
1/4 l śmietany zielenina
zobacz: Przepis na Zupa włoska
Zupa z awokado
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 awokado,
pęczek natki pietruszki,
2 łodygi selera naciowego,
zielona papryka,
mała cukinia lub ogórek sałatkowy,
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz
zobacz: Przepis na Zupa z awokado
Zupa z baraniny z ryzem
Dodano:
12.06.2011Składniki:
500 g miesa z jagniecia (bez kosci),
100 g pieczarek,
100 ml śmietany,
60 g ryzu,
1 cebula,
2 lyzki masla,
1 łyżka mąki,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
3 lyzki soku cytrynowego,
1,5 l wywaru z jarzyn.
zobacz: Przepis na Zupa z baraniny z ryzem
Zupa z brokulow
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1,5 kg brokulow,
125 g mielonego chudego miesa wolowego (tatar),
125 g metki wieprzowej,
kostka rosolu wolowego,
lyzeczka nasion kopru,
lyzeczka musztardy,
lyzeczka soli,
lyzeczka swiezego zmielonego pieprzu,
czerstwa buleczka,
1 cale jajo,
1 żółtko,
2 trojkatne serki topione,
2 lyzki mleka,
kieliszek wytrawnej sherry.
zobacz: Przepis na Zupa z brokulow
Zupa z brokułów
Dodano:
12.06.2011Składniki:
* 4 szklanki rosołu z kury z jarzynami (marchew, seler, pietruszka)
* 2 duże główki brokułów
* 2 ziemniaki
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki stołowe słodkiej śmietany
* sól i pieprz
* ostry żółty ser
* grzanki
zobacz: Przepis na Zupa z brokułów
Zupa z cukini
Dodano:
12.06.2011Składniki:
600 g malych cukini,
1 l mleka,
0,5 l bulionu z kury,
3 lyzki masla,
1 mala cebula,
1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu,
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry lub zielonej pietruszki,
sol.
zobacz: Przepis na Zupa z cukini
Zupa z czarnej fasoli
Dodano:
12.06.2011Składniki:
500 g suchej czarnej fasoli,
4 plastry boczku,
1 cebula,
1 łyżka oregano,
1,2 l przegotowanej wody.
4 tortille usmazone poprzedniego dnia (przepis w "macz-ryz"),
6 łyżek gestej śmietany,
6 plasterkow cytryny,
sol,
olej do smazenia.
zobacz: Przepis na Zupa z czarnej fasoli
Zupa z dyni 1
Dodano:
12.06.2011Składniki:
6 porcji
1,5 kg pokrojonej w grubą kostkę dyni,
1 posiekana cebula,
1 posiekana marchewka,
1 posiekany ziemniak,
1 l wody,
1 łyżeczka imbiru,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
2 łyżeczki koncentratu warzywnego,
sok z cytryny.
zobacz: Przepis na Zupa z dyni 1
Zupa z dyni 2
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 szklanki pokrojonych na plastry porow, tylko czesci biale i jasno zielone
1 zabek czosnku
2 lyzki dobrej oliwy
4 szklanki kawalkow dyni, najlepiej malej (albo jakiejs innej, niz zwykla, pomaranczowa dynia - ja uzywam takiej, ktora ma bezowa skore w glebokie pionowe faldy)
3 szklanki rosolu
2-3 liśćie lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sol, pieprz do smaku
zobacz: Przepis na Zupa z dyni 2
Zupa z koldunami won-ton
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 l czystego bulionu z kury,
24 kolduny won ton,
1 cebulka dymka.
Ciasto:
1 jajo, 225 g mąki, 6 łyżek wody.
Farsz:
250 g krewetek obranych ze skorupek, swiezych lub z puszki,
1 jajo,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 lyzeczka wodki,
1 lyzeczka cukru,
1 lyzeczka oleju,
1 lyzeczka oleju sezamowego, sol, pieprz.
zobacz: Przepis na Zupa z koldunami won-ton
Zupa z kurczaka z makaronem
Dodano:
12.06.2011Składniki:
250 g piersi kurczaka,
100 g makaronu sojowego,
6 szklanek wody,
1/2 kg kosci lub 1 biala rzodkiew,
maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki mielonego,
5 malych korzeni pietruszki,
1 cebula,
1/2 lyzeczki soli,
3 male grzyby boczniaki,
1 sloiczek miniaturowych kolb kukurydzy,
3-4 pedy bambusa,
2 cebulki dymki z czescia zielona,
10 duzych orzechow laskowych,
do przybrania natka pietruszki.
zobacz: Przepis na Zupa z kurczaka z makaronem
Zupa z kurczecia z grzybami
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1200 ml bulionu z kury,
150 g gotowanych piersi z kurczaka,
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
150 g chinskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego,
3 lyzki sherry,
sol, pieprz,
2 lyzki zielonej siekanej pietruszki do przybrania.
zobacz: Przepis na Zupa z kurczecia z grzybami
Zupa z mielonego mięsa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
szklanka wody,
2 łyżki oleju lub 2 dag smalcu,
cebula,
25 dag mielonego mięsa,
łyżka mąki,
puszka zielonego groszku,
3 płaskie łyżki kaszy manny,
sól, pieprz,
papryka,
zielenina
zobacz: Przepis na Zupa z mielonego mięsa
Zupa z mięsnymi kulkami
Dodano:
12.06.2011Składniki:
składniki na 12 porcji:
1/2 główki białej kapusty (ok.75 dag)
3 puszki (po 850 ml) pomidorów w zalewye
75 dag mieszanego, mielonego mięsa
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 cebule,
6 łyżek oleju
3 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki granulţţanego rosołu
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz, odrobina tabasco i sosu worcester
zobacz: Przepis na Zupa z mięsnymi kulkami
Zupa z papryki w dwoch kolorach
Dodano:
12.06.2011Składniki:
Zupa czerwona:
200 g papryki czerwonej,
300 g pomidorow.
Zupa zolta:
200 g papryki zoltej,
200 g marchewki,
100 g cebuli,
100 g masla,
3 zabki czosnku,
60 g ugotowanego ryzu,
1,5 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy"),
smietana i ziola do przybrania,
sol.
zobacz: Przepis na Zupa z papryki w dwoch kolorach
Zupa z porow vichyssoise
Dodano:
12.06.2011Składniki:
150 g porow (bialych czesci),
100 g kartofli,
100 ml śmietany,
1 łyżka masla,
1/2 peczka szczypiorku,
1,5 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy"),
sol, pieprz.
Grzanki:
1/2 dlugiej bulki,
2 lyzki masla,
swieze ziola.
zobacz: Przepis na Zupa z porow vichyssoise
Zupa z pulpetami
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 pomidor,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
1 łyżka masla,
1,2 l wywaru z jarzyn,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1/2 lyzeczki mielonej papryki, sol.
Pulpety:
200 g miesa cielecego lub wieprzowego, pieczonego lub gotowanego,
2 plaskie lyzki ugotowanego ryzu (30 g),
1 jajo.
zobacz: Przepis na Zupa z pulpetami
Zupa z pulpetami rybnymi
Dodano:
12.06.2011Składniki:
500 g filetow bialej ryby,
1/2 lyzeczki soli,
4-6 lyzeczek wody,
1/4 lyzeczki glutaminianu sodu,
bialy pieprz,
1 lyzeczka mąki kukurydzianej,
2 zabki czosnku,
1 l bulionu lub wywaru rybnego,
4 liśćie kapusty chinskiej,
60 g makaronu ryzowego,
1 cebula,
swieze liśćie selera,
swieze liśćie kolendry lub pietruszki,
swieze czerwone papryczki chilli,
olej do smazenia.
zobacz: Przepis na Zupa z pulpetami rybnymi
Zupa z soczewicy
Dodano:
12.06.2011Składniki:
180 g czerwonej soczewicy,
1 łyżka oliwy lub sklarowanego masla,
1 cebula,
woda,
sol, pieprz.
Ta`Leya:
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka oliwy lub sklarowanego masla,
1 lyzeczka sproszkowanego kminku.
zobacz: Przepis na Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy
Dodano:
12.06.2011Składniki:
100 g soczewicy czerwonej lub brazowej,
500 g pomidorow,
1 cebula,
2 marchewki,
1 liść laurowy,
1/2 lyzeczki tymianku,
2 lyzki oleju slonecznikowego,
1 l wywaru z swiezych jarzyn lub wody,
sol, pieprz,
kilka listkow swiezej miety do przybrania.
zobacz: Przepis na Zupa z soczewicy
Zupa z suszonych sliwek
Dodano:
12.06.2011Składniki:
250 g suszonych sliwek,
800 ml przegotowanej, zimnej wody,
250 ml soku sliwkowego,
100 ml porto,
6 gozdzikow,
kawalek cynamonu,
2 lyzki soku cytrynowego,
150 ml smietanki kremowki,
cukier,
orzechy wloskie, ziemne lub laskowe.
zobacz: Przepis na Zupa z suszonych sliwek
Zupa z tostami
Dodano:
12.06.2011Składniki:
4 - 5 cebul,
2 ząbki czosnku,
4 kromki chleba tostowego,
4 plastry żółtego sera (ementaler, gouda),
4 szklanki bulionu z kostki,
3 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
2 krople sosu tabasco,
pieprz,
cukier,
sól.
zobacz: Przepis na Zupa z tostami
Zupa zapiekana z ciastem francuskim
Dodano:
12.06.2011Składniki:
400 g cieleciny,
100 g cebuli,
60 g suszonych podgrzybkow,
1 marchewka,
2 lyzki masla,
2 lyzeczki mąki kartoflanej,
40 ml madery lub sherry,
1,2 l wywaru ciemnego (przepis w rozdz. "zupy").
Ciasto francuskie:
150 g mąki,
150 g masla,
75 ml wody,
sol,
jajo do smarowania.
zobacz: Przepis na Zupa zapiekana z ciastem francuskim
Zupa zbozowa
Dodano:
12.06.2011Składniki:
50 g jeczmienia,
25 g pszenicy,
25 g czerwonej soczewicy,
2 kartofle,
1 cebula,
2 lyzki oleju slonecznikowego,
1 lyzeczka suszonego tymianku,
1/2 lyzeczki suszonego rozmarynu,
2 lyzki kwaśnej śmietany,
1,2 l wywaru ze swiezych jarzyn lub wody,
2 lyzki drobno pokrojonego szczypiorku,
sol, pieprz,
galazka swiezego tymianku lub rozmarynu do przybrania.
zobacz: Przepis na Zupa zbozowa
Zupa ziolowa z kurczaka
Dodano:
12.06.2011Składniki:
400 g piersi kurczaka,
2 szklanki mleka kokosowego,
2 szklanki wody,
50 g imbiru,
3 zabki czosnku,
3 cebulki dymki,
1 korzen pietruszki,
1 lodyzka trawki cytrynowej lub 1 lyzeczka utartej skorki cytryny,
2 lyzki sosu rybnego,
4 lyzki soku z cytryny,
10 ziaren pieprzu,
do przybrania czerwone papryczki chilli, listki pietruszki.
zobacz: Przepis na Zupa ziolowa z kurczaka
Zupa-consomme julienne
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1250 ml bulionu,
2 marchewki,
1 kalarepa,
biale czesci 2 porow,
1/2 selera,
1/4 malej glowki bialej kapusty,
1 glowka salaty,
50 g swiezych liśći szczawiu,
2 lyzki zielonego groszku,
50 g masla,
sol, cukier,
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.
zobacz: Przepis na Zupa-consomme julienne
Zur z kartoflami
Dodano:
12.06.2011Składniki:
300 ml zakwasu na zur,
1/2 malego selera,
1 por,
250 g kielbasy,
1 lyzeczka smalcu,
2 zabki czosnku,
1 liść laurowy,
1 lyzeczka majeranku,
ziele angielskie, sol, pieprz,
1 l wody,
500 g kartofli,
maslo do polania kartofli.
Zakwas na zur:
100 g zytniej mąki razowej,
500 ml wody,
2 zabki czosnku,
skorka z razowego chleba.
zobacz: Przepis na Zur z kartoflami
Żur stryszewski
Dodano:
12.06.2011Składniki:
15 dag pieczarek,
7 dag marchwi,
3 dag pietruszki,
1/4 l żuru kwaszonego,
1 i 1/2 l wody,
50 dag boczku wędzonego,
10 dag szynki,
10 dag kiełbasy,
10 dag schabu pieczonego,
3 jajka,
12 dag śmietany,
sól, pieprz
zobacz: Przepis na Żur stryszewski
Żurek namysłowski
Dodano:
12.06.2011Składniki:
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
150 ml śmietany,
20 dag kiełbasy zwyczajnej,
10 dag cebuli,
tłuszcz,
5 dag tartego chrzanu,
3 dag mąki,
2 żółtka gotowane,
sól, pieprz,
czosnek,
żur kwaszony do smaku
zobacz: Przepis na Żurek namysłowski