Przepis na Ayam - zupa z kurczaka

Przepis na Ayam - zupa z kurczaka

Przepis na Ayam - zupa z kurczaka

Składniki :

  • 400 g kurczaka (uda lub piersi)
  • 1,5 łyżeczki zmielonego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,4 l wody
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 4 ziarenka kardamonu
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki cytronelli
  • 2 jajka
  • 2 kartofle
  • 1 szalotka
  • 1 cebula dymka
  • liscie kolendry lub natki
  • 3 lyzki oleju do smażenia


Wykonanie:

1. Imbir i czosnek obrać, a następnie utrzeć w mozdzierzu.
2. Kurczaka przelożyć do dużej miski. Dobrze wymieszać z imbirem, czosnkiem,
kolendrą, kminkiem, kurkumą, pieprzem i 200 ml wody.
3. Cebule pokroić na cieniutkie plasterki. Olej rozgrzać w garnku, dodać cynamon, goździki, ziarenka kardamonu oraz cebule. Dobrze przyrumienić, a następnie dodać kurczaka i smażyć przez 10 min. Dodać cytronelle oraz 1,2 l wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować kurczaka, aż będzie
miękki (ok. 45 min.).
4. Ugotować jajka i kartofle. Kurczaka wyjąc z zupy, ostudzić, a następnie posiekać na kawałki. Jajka i kartofle podzielić na ćwiartki. Cebule dymka
drobno posiekać. Szalotkę pokroić na plasterki i lekko podsmazyć.
5. Posiekanego kurczaka, jajka i kartofle przelozyc do miseczek lub głębokich
talerzy i zalać zupą. Przybrać szalotką, cebulkami dymkami i liśćmi kolendry lub pietruszki.