Przepis na Barszcz małopolski

Przepis na Barszcz małopolski

Przepis na Barszcz małopolski

Składniki :

  • 2 l wywaru z kości i warzyw
  • 20 dag wołowiny bez kości
  • 40 dag buraków
  • 150 ml śmietany
  • 20 dag białej kapusty
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 2 dag mąki
  • 5 dag fasoli perłowej
  • 4 dag ketchupu
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie


Wykonanie:

Buraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wodą, ugotować. Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować w tej samej wodzie. Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, ugotować Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz przyprawy. Gdy kapusta będzie miękka, połączyć z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasolą oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku.