Przepis na Barszcz małorosyjski

Przepis na Barszcz małorosyjski

Składniki :

  • 1/2 kg wieprzowiny lub golonki lub kiełbasy
  • włoszczyzna
  • 1/2 główki kapusty
  • 6 ziemniaków
  • 3/4 szklanki soku pomidorowego
  • sól,pieprz
  • listek laurowy
  • zielenina


Wykonanie:

Ugotować poprzedniego dnia mięso, obrać z kości, pokroić w kostkę. Do wywaru włożyć poszatkowaną włoszczyznę i kapustę, gotować 15 min. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pieprz, listek laurowy i gotować dalsze 15 min. Gdy jarzyny dostatecznie zmiękną, należy wlać sok pomidorowy, dodać pokrojone mięso i utrzymywać zupę jeszcze przez chwilę na ogniu już nie gotując. Przed podaniem doprawić do smaku, wsypać zieleninę. Barszcz można zaprawić zasmażką z mąki i tłuszczu.