Przepis na Barszcz staropolski

Przepis na Barszcz staropolski

Składniki :

  • 2 l wywaru z mięsa i warzyw
  • 150 ml śmietany
  • 40 dag buraków
  • 20 dag kiełbasy
  • 10 dag marchwi
  • 10 dag selera
  • 10 dag pietruszki
  • 8 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 2 dag mąki
  • zielenina
  • sól,pieprz


Wykonanie:

Buraki umyć, oczyścić, upiec w piekarniku. Upieczone wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć na tłuszczu, skropić wywarem i dusić do miękkości. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, połączyć z warzywami, burakami, pozostałym wywarem, posiekaną zieleniną oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawić do smaku.