Przepis na Barszcz ukraiński
Składniki :
- 400 g pomidorow
- 200 g kartofli
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 150 g kapusty białej lub włoskiej
- 100 g fasoli perłowej
- 4 buraki
- 125 g śmietany
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- sol,pieprz,cukier
- 1,5 l wody
Wykonanie:
1. Fasole opłukać, namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie (najlepiej na noc).
Ugotować w tej samej wodzie, w ktorej się moczyła. Posolić pod koniec gotowania.
2. Jarzyny obrać, opłukać. Kartofle pokroić w kostkę. Buraki, marchewki i pietruszkę pokroić w cienkie paseczki.
3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, ugotować w
małej ilości wody. Przetrzeć przez sito.
4. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować 5 min. Odcedzić.
5. Z połowy buraków, jednej marchewki, pietruszki i lekko osolonej wody ugotować wywar. Odcedzić. Pozostałe buraki i marchewkę poddusić na maśle. Zalać
gorącym wywarem. Dodać sól, liść laurowy, cukier i przetarte pomidory. Gotować 25 min. Wrzucić kartofle i kapustę. Gotować, az kartofle beda miękkie.
6. Pod koniec gotowania dodać fasole, czosnek roztarty z solą, cukier i sok cytrynowy. Przed podaniem doprawić śmietaną i posypać zieloną pietruszką.