Przepis na Barszcz wigilijny

Przepis na Barszcz wigilijny

Składniki :

  • 1,5 kg buraków
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 6-8 dag suszonych prawdźiwków lub podgrzybków
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 malutki listek laurowy
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • sól,cukier,sok z cytryny


Wykonanie:

Włoszczyznę i 2-4 buraki obrać, opłukać i rozdrobnić. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i gotować 40-50 minut. Resztę buraków umyć (jeden zostawić na sok) i ugotować ze skórką do miękkości. Następnie odlać wodę, a buraki ostudźić, obrać źe skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do przecedzonego wywaru z włosźcźyzny. Grzyby starannie opłukać, namocźyć w wodzie na 2-3 godziny i ugotować do miękkości. Przecedzony wywar wlać do barszcźu , a grzyby zużyć do pasztecików. Barszcź podgrźać, nie dopuszcźając do zagotowania. Doprawić (dla lepszego koloru) sokiem z surowego buraka, poprzednio bardzo drobno utartego oraz cytryną, solą, cukrem, kieliszkiem czerwonego wina i ewentualnie (na kilkanaście minut przed podaniem) roztartym ząbkiem czosnku. Podawać z pasztecikami lub z jajkiem na twardo.