Przepis na Barszcz wołyński

Przepis na Barszcz wołyński

Przepis na Barszcz wołyński

Składniki :

  • 1/2 kg mięsa wołowego lub kiełbasy
  • 1/2 kg małych buraków ugotowanych poprzedniego dnia w skórkach
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli
  • włoszczyzna z kapustą
  • 4 ziemniaki
  • sól,pieprz
  • listek laurowy
  • 1/2 szklanki śmietany
  • zielenina


Wykonanie:

Ugotować poprzedniego dnia mięso, wyjąć z wywaru, obrać z kości, pokroić w kostkę. Do wywaru włożyć poszatkowaną kapustę, włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 15 min. Następnie dodać ugotowaną fasolę z częścią wywaru, ugotowane buraki pokrojone na cienkie paski, wszystkie przyprawy i gotować jeszcze przez 5 min. Po odstawieniu z ognia wlać śmietanę, wsypać zieleninę, dodać mięso.