Przepis na Boston Fish chowder

Przepis na Boston Fish chowder

Składniki :

  • 1,2 kg dorsza
  • 25 deko bekonu pokrajanego w kawałki
  • 30 dkg ziemniaków
  • 3 cebule posiekane
  • 1 łyżka maki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 liść bobkowy
  • 1 szczypta tymianku
  • sol,pieprz do smaku


Wykonanie:

Dorsza filetujemy. Czyste mięso krajemy na male kawałki, odpady (skórę, kręgosłup, głowy) zalewamy 1/2 l. wody, dodajemy cała cebule, liść bobkowy, sól i pieprz, gotujemy 20 min. i odcedzamy.
Bekon podsmażamy i dodajemy do niego 2 posiekane cebule, które krótko smażymy, tylko do zeszklenia.
Wystudzonym wywarem z ryby rozprowadzamy mąkę, wlewamy to do podsmażonej cebuli, do tego dodajemy ziemniaki, gotujemy aż będą miękkie.
Dodajemy kawałki dorsza i jeszcze gotujemy 20 min.
Następnie dodajemy mleko i przyprawy i jeszcze chwile gotujemy