Przepis na Botwina duszona z jabłkiem

Przepis na Botwina duszona z jabłkiem

Przepis na Botwina duszona z jabłkiem

Składniki :

  • 2 cebule
  • 2 pęczki botwiny z buraczkami (8 małych lub 4 większe)
  • 1 jabłko
  • sól,pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła.


Wykonanie:

Cebule oczyścić, jabłko umyć, obrać. Cebule pokroić w ósemki, jabłka w słupki. Botwinę i buraczki oczyścić, umyć i pokroić. Do rondla wlać 2 szklanki wody, wrzucić pokrojone buraczki, posolić, dodać łyżeczkę soku z cytryny, gotować do miękkości (jeżeli wody będzie za mało, uzupełnić). Wrzucić botwinę, gotować przez 7-10 minut, dodać jabłko, jeszcze chwilę pozostawić na ogniu. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić, wsypać mąkę, wymieszać. Zasmażkę dodać do buraczków, botwinki i jabłka. Przyprawić, dodać sok z cytryny, wymieszać.