Przepis na Bouillabaisse

Przepis na Bouillabaisse

Przepis na Bouillabaisse

Składniki :

  • 2 kg morskich ryb, kalmarow i skorupiakow (mule, krewetki i
  • inne)
  • 4 pomidory
  • 2 małe pory
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera
  • 6 łyżek oleju
  • suszona skorka z 1/2 pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • bouquet garni
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • sol,pieprz
  • 1,5 l wody


Wykonanie:

1. Ryby oczyścić, opłukać. Odciąć głowy, ogony, płetwy, wyjąc ości. Odłożyć do
wywaru. Mięso z ryb pokroić na kawałki. Krewetki obrać ze skorupek, usunąć
czarne żyłki, umyć w osolonej wodzie. Skorupki odlożyć do wywaru. Kalmary
umyć, oczyścić. Mule wyszorować metalową szczotką. Jarzyny obrać, opłukać.
1 cebule posiekać, czosnek rozetrzeć, białe części pora pokroić w plasterki,
zielone odrzucić. Pomidory pokroić na kawałki.
2. Przygotować wywar: głowy, płetwy, ogony, kregosłupy ryb i skorupki z krewetek włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, dodać 1 cebule, łodygę selera, marchewkę, pieprz, bouquet garni i skorkę pomarańczowa. Posolić, gotować 30
min. Gotowy wywar przecedzić, dokładnie wycisnąć.
3. Kalmary pokroić w krążki, dusić w oddzielnym garnku, aż będą miękkie. Mule
zalać mała ilością wody, gotować na dużym ogniu. Gdy skorupki się otworzą
zdjąć z ognia, odcedzić.
4. W płaskim garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, posiekana cebulę i pory.
Chwile smażyć. Dodać pomidory, dusić 5 min. Przetrzeć przez sito, z powrotem włożyć do garnka. Dodać przecedzony wywar, tymianek i szafran. Włożyć
kawałki ryby, gotować na małym ogniu. Po 3 min dodać kalmary i mule. Gotować
jeszcze 5 min. W ostatniej minucie dorzucić krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Do zupy podać grzanki z czosnkiem.