Przepis na Bulion z kury z cykoria

Przepis na Bulion z kury z cykoria

Przepis na Bulion z kury z cykoria

Składniki :

  • 1 kura
  • pęczek włoszczyzny
  • liść laurowy
  • 4 goździki
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 cykorie
  • 2 pomidory
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 40 g mąki ziemniaczanej.


Wykonanie:

1. Umytą kurę wraz z przyprawami zagotować w 1 i 1/4 l wody. Dodać grubo pokrojona włoszczyznę i gotować do miękkości (ok. 90 min).
2. Kurę wyjąć, obrać ze skóry i wyluzować. Mięso pokroić w kostkę.
3. Rosół przecedzić. Mąke wymieszać dokładnie z niewielką ilościa wody, połączyć z rosołem.
4. Z cykorii usunąć gorzki koniec, pokroić ją w talarki, dodać do zupy, gotować
5 min.
5. Dodać mięso i obrane ze skóry, pokrojone pomidory. Żółtko roztrzepać z 5
łyżkami śmietanki, wymieszać z zupą. Pozostała śmietankę wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć na powierzchnie zupy w wazie lub na talerzu, nie mieszając