Przepis na Chłodnik 1

Przepis na Chłodnik 1

Przepis na Chłodnik  1

Składniki :

  • 250 ml kwasu buraczanego
  • 250 ml gęstej śmietany
  • 500 ml zsiadłego mleka
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g pieczonej cielęciny
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • sól
  • cukier


Wykonanie:

Botwinę dokładnie umyć, łodygi i liście posiekać. Zalać niewielką ilością wody, dodać łyżkę soku cytrynowego i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ostudzić. Ogórek umyć, obrać pokroić w drobną kostkę i posolić. Szczypiorek i koperek opłukać i drobno pokroić. Umyte rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Cielęcinę pokroić w kostkę. W dużym, kamiennym garnku ubić trzepaczką zsiadłe mleko. W odzielnym naczyniu ubić śmietanę, dodać do zsiadłego mleka i jeszcze przez chwilę ubijać. Następnie wlać kwas buraczany i ostudzoną botwinę. Dodać pokrojone ogórki, rzodkiewkę, koperek, szczypiorek i mięso. Doprawić solą i cukrem. Wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem do każdej porcji dodać ćwiartki jajek.