Przepis na Chłodnik bułgarski

Przepis na Chłodnik bułgarski

Składniki :

  • 1,5 l zsiadłego albo mleka albo jogurtu i kefiru
  • 2 łyżki oliwy albo oleju (najlepiej pół na pół słonecznikowego)
  • 6-8 orzechów włoskich
  • 2 małe świeże ogórki (dowolnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki
  • garść koperku


Wykonanie:


Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką usunąć miąższ z pestkami, pokroić w półplasterki. W wazie utrzeć czosnek z solą, dodać oliwę, dobrze zmieszać, dodać łyżkę przegotowanej wody, zmieszać trzepaczką, dodać zsiadłe mleko lub jogurt i kefir (ewentualnie śmietankę czy orzechy - sparzone, obrane ze skórek i posiekane), roztrzepać, dodać pieprz i koperek. Wstawić do lodówki.
Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegryźć"