Przepis na Chłodnik litewski

Przepis na Chłodnik litewski

Składniki :

  • 1,5 l zsiadłego mleka(lub kefiru)
  • 250 ml śmietany
  • 40 dag botwinki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 10-15 dag pieczonej cielęciny lub kurczaka
  • 10-15 dag świeżych ogórków
  • 10-15 dag rzodkiewek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • cytryna
  • koncentrat czerwonego barszczu lub wywar z buraków


Wykonanie:

Botwinkę przebrać, opłukać, pokroić w paski, ugotować w wodzie lekko zakwaszonej cytryną. Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki, ogórki obrać, umyć i pokroić w paski. Koperek i szczypiorek przebrać, umyć i posiekać. Mleko połączyć ze śmietaną, roztrzepać, dodać przestudzoną botwinkę, rzodkiewki, ogórek, posiekaną zieleninę, pokrojone w paski mięso. Doprawić koncentratem czerwonego barszczu lub wywarem z buraków. Posolić i popieprzyć do smaku. Zupę schłodzić (najlepiej przez kilka godzin). Podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki. Aby zaostrzyć smak chłodnika, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.