Przepis na Chłodnik na czerwonym winie z sokiem pomidorowym

Przepis na Chłodnik na czerwonym winie z sokiem pomidorowym

Składniki :

  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • 20 dag pieczonego mięsa (kurczak, resztki pieczeni cielęcej albo wołowej)
  • 4-5 orzechów włoskich
  • 1-2 łyżki rodzynek
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • natka


Wykonanie:

Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać.
W wazie zmieszać trzepaczką sok z winem, dodać rodzynki, orzechy, pokrojone w kostkę mięso, doprawić solą, pieprzem i cukrem, posypać natką.
Schłodzić.
Ten chłodnik można od biedy zrobić w ostatniej chwili, jednak lepszy jest po paru godzinach.
Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegryźć"
Przepisy na cztery osoby