Przepis na Chłodnik porzeczkowo-wiśniowy na czerwonym

Przepis na Chłodnik porzeczkowo-wiśniowy na czerwonym

Przepis na Chłodnik porzeczkowo-wiśniowy na czerwonym

Składniki :

  • 1/2 butelki wytrawnego czerwonego wina
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 6-8 goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka soku z czarnych porzeczek (lub aronii)
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 30 dag wiśni


Wykonanie:

Wiśnie wydrylować i zmiksować. W wazie rozbić trzepaczką żółtka, masę wiśniową i cukier, potem dolać wino, sok i przyprawy, zmieszać. Podawać schłodzony, z biszkoptami, babką, keksem...
Przed podaniem wyjąć goździki.
Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegryźć"