Przepis na Chlodnik rosyjski z botwina

Przepis na Chlodnik rosyjski z botwina

Przepis na Chlodnik rosyjski z botwina

Składniki :

  • 1 l kwasu chlebowego
  • 500 g mlodych buraczkow wraz z botwina
  • 2 ogorki
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 lyzki śmietany
  • 80 g szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 lyzeczka cukru
  • sol


Wykonanie:

1. Buraczki umyc i obrać. Oddzielic od nich liśćie botwiny, ktore zachowac. Buraczki zalac ok. 1/2 l zimnej wody, zagotowac i gotowac dalej na malym ogniu
25-30 min. Na 10 min przed koncem gotowania dodać liśćie botwiny.
2. Ugotowane buraczki i botwine odcedzic i drobno posiekać. Wywar z gotowania
schlodzic do temp. 10żC.
3. Jaja obrać i pokroic w cwiartki. Ogorki obrać, wypestkowac i pokroic w kostke. Szczypior przebrac, opłukać i drobno posiekać. Koperek umyc i drobno
posiekać.
4. Buraczki, botwine, szczypior i ogorki polaczyc ze soba w sporym rondlu.
Dodać smietane i cukier. Osolic i wymieszac, po czym rozprowadzic starannie
kwasem chlebowym i schlodzonym wywarem z gotowania buraczkow. Dodać pokrojone jaja.
5. Chlodnik podawac na zimno. Do kazdej porcji dodać mozna nieco pokruszonego
lodu.