Przepis na Chłodnik z czerwonego barszczu

Przepis na Chłodnik z czerwonego barszczu

Przepis na Chłodnik z czerwonego barszczu

Składniki :

  • 3 szklanki czystego czerwonego barszczu
  • 2 szklanki zsiadlego mleka
  • 1 duzy ogorek
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • duza garsc swiezo ugotowanych krewetek lub rakow (moze byc tez pokrojona w kostke szynka)
  • sol pieprz
  • czosnek
  • lyzeczka cukru


Wykonanie:

Ugotowane jajka na twardo, pokrojone Ogorek pokroic w kostke, koperek posiekać drobno, czosnek zmiazdzyc, rzodkiewki pokroic na drobne paski. W wiekszym, emaliowanym lub szklanym naczyniu zmieszac wszystkie skladniki. Czosnek, sol i pieprz do smaku, najlepiej zaczac od mniejszej ilosci. Schlodzic przez kilka godzin. Podawac na talerzach z kilkoma kawalkami jajka, posypane swiezym koperkiem.