Przepis na Chlodnik z czosnku z winogronami

Przepis na Chlodnik z czosnku z winogronami

Składniki :

  • 150 g migdalow
  • 1 glowka czosnku
  • 250 g czerstwej bulki pszennej
  • 75 ml oliwy
  • 3 lyzki octu winnego
  • 200 g winogron bez pestek
  • 1,5 l przegotowanej zimnej wody
  • sol.


Wykonanie:

1. Czerstwa bulke pokroic na male kromki, okroic skorke, zalac zimna, przegotowana woda i moczyc 30 min. Osaczyc z nadmiaru wody.
2. Winogrona opłukać, oderwac z kisci i delikatnie zdjac skorke. Przelozyc do
miseczki.
3. Migdaly zalac wrzatkiem i odstawic na 5 min. Odcedzic i zdjac skorki. Czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać.
4. Obrane migdaly i czosnek utrzec w mozdzierzu lub w misce na jednolita mase.
Dodać osaczona bulke, oliwe i ocet. Zmiksowac i odstawic na 2 godz do lodowki.
5. Do ochlodzonej masy dolac bardzo zimna wode i mieszac tak dlugo, az masa nabieze konsystencji plynnego kremu.
6. Przed podaniem przelac chlodnik do miseczek i przybrac winogronami.