Przepis na Chłodnik

Przepis na Chłodnik

Przepis na Chłodnik

Składniki :

  • 1 l zsiadłego mleka
  • 125 ml gestej śmietany
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 150 g pieczonej cieleciny
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 ogorek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 4 cebulki dymki
  • sol, cukier.


Wykonanie:

1. Botwine dokladnie umyc, lodygi i liśćie posiekać. Zalac niewielka iloscia
wody, dodać lyzke soku cytrynowego, gotowac pod przykryciem 10 min.
Ostudzic.
2. Ogorek umyc, obrać, pokroic w kostke, posolic. Dymke i koperek opłukać i
grubo pokroic. Umyte rzodkiewki pokroic w cienkie plasterki.
3. Jaja obrać, pokroic na duze kawalki (2 cm). Pieczona cielecine pokroic w paseczki.
4. W duzym garnku (najlepiej kamiennym) ubic trzepaczka zsiadle mleko. W oddzielnym naczyniu ubic smietane, dodać do zsiadlego mleka i jeszcze przez
chwile ubijac. Nastepnie wlac ostudzona botwine z wywarem. Dodać pokrojone
ogorki, rzodkiewke, koperek, dymke i cielecine. Doprawic sola i cukrem. Wymieszac, wstawic do lodowki na 2-3 godz.
5. Przed podaniem chlodnik wymieszac. Do kazdej porcji dodać pokrojone jajka.
Chlodnik mozna przechowac w lodowce przez 3 dni.