Przepis na Consomme z jarzynami

Przepis na Consomme z jarzynami

Przepis na Consomme z jarzynami

Składniki :

  • 4 grzyby
  • 2 lyzki zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1 łyżka masla
  • 1,2 l wywaru ciemnego
  • sol, cukier


Wykonanie:

1. Grzyby dokladnie umyc. Wlozyc do cieplej, przegotowanej wody (250 ml), moczyc 3 godz. Ugotowac w tej samej wodzie.
2. Jarzyny obrać, dokladnie opłukać pod biezaca woda.
3. Zielona czesc pora odciac i odrzucic. Marchew, seler i biala czesc pora pokroic na paski szerokosci i grubosci 1 mm, a dlugosci 3 cm. Pokrojone jarzyny posypac sola i cukrem.
4. Zielony groszek zalac wrzaca, osolona woda, ugotowac, odcedzic na sicie.
Ugotowane grzyby pokroic w cienkie paseczki.
5. Na patelni rozgrzac maslo, wrzucic pokrojone jarzyny, smazyc 1 min. Wyjac,
osaczyc z tluszczu. Zagotowac wywar.
6. Na kazdy talerz nalozyc porcje usmazonych jarzyn, dodać pokrojone grzyby i
lyzeczke groszku. Zalac goracym wywarem i od razu podawac.