Przepis na Czorba jarzynowa

Przepis na Czorba jarzynowa

Przepis na Czorba jarzynowa

Składniki :

  • 1 kg dojrzalych pomidorow,
  • 1 cebula,
  • 1 kartofel,
  • 1 cukinia,
  • 1 marchew,
  • 75 g wyluskanego zielonego groszku,
  • 100 g swiezego bobu,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 4 lyzki oliwy,
  • 1 pęczek siekanej swiezej kolendry lub pietruszki,
  • 1 lyzeczka mielonej ostrej papryki,
  • szczypta harissy (przepis w "ogolne"),
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • sol, pieprz,
  • 1 pęczek swiezej kolendry lub pietruszki do przybrania.
  • 1. Kartofel, marchew oraz cukinie umyc, obrać i pokroic w drobna kostke.
  • 2. Cebule obrać i drobno posiekać, podsmazyc wraz z mielona ostra papryka, harissa i cynamonem na rozgrzanej w glebokim rondlu oliwie przez 15 min. Osolic, doprawic pieprzem, zalac 250 ml wody, dodać marchew, kartofel, cukinie,
  • bob, zielony groszek, drobno posiekana kolendre oraz koncentrat pomidorowy.
  • Gotowac na malym ogniu 30 min.
  • 3. Pomidory zalac wrzatkiem i gotowac 15 min, nastepnie przetrzec przez sito i
  • dodać do zupy. Dolac 2 l wody, zagotowac, po czym gotowac, jeszcze 15 min.
  • 4. Podac bardzo goraca, posypana listkami swiezej kolendry.


Wykonanie:

1. Kartofel, marchew oraz cukinie umyc, obrać i pokroic w drobna kostke.
2. Cebule obrać i drobno posiekać, podsmazyc wraz z mielona ostra papryka, harissa i cynamonem na rozgrzanej w glebokim rondlu oliwie przez 15 min. Osolic, doprawic pieprzem, zalac 250 ml wody, dodać marchew, kartofel, cukinie,
bob, zielony groszek, drobno posiekana kolendre oraz koncentrat pomidorowy.
Gotowac na malym ogniu 30 min.
3. Pomidory zalac wrzatkiem i gotowac 15 min, nastepnie przetrzec przez sito i
dodać do zupy. Dolac 2 l wody, zagotowac, po czym gotowac, jeszcze 15 min.
4. Podac bardzo goraca, posypana listkami swiezej kolendry.