Przepis na Fińska zupa jarzynowa

Przepis na Fińska zupa jarzynowa

Składniki :

  • kalafior,
  • 125 g marchewki,
  • 125 g groszku,
  • 3 ziemniaki,
  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 5 rzodkiewek,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz,
  • 125 g szpinaku,
  • masło,
  • mąka,
  • filiżanka mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 filiżanki śmietany,
  • 200 g gotowanych krewetek lub ogonów raków,
  • koperek.


Wykonanie:

Jarzyny umyć, obrać. Kalafior podzielić na różyczki.
Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, fasolkę na
kawałki, rzodkiewki przepołowić. 2 l wody zagotować z
2 łyżeczkami soli i łyżką cukru, włożyć warzywa bez
szpinaku, przykryć, gotować 8 min,aż będą prawie miękkie
Dodać szpinak, gotować 5 min. Wywar przecedzić. 3 łyżki
masła stopić, dodać 3 łyżki mąki, rozprowadzić mlekiem,
wlać do wywaru. Żółtka, śmietanę, 3 łyżki wywaru
wymieszać, dodać do zupy, doprawić pieprzem i solą.
Warzywa oraz krewetki lub ogony raków włożyć do zupy.
Zupę podgrzać, lecz nie gotować. Posypać posiekanym
koperkiem.