Przepis na Finska zupa owocowa

Przepis na Finska zupa owocowa

Składniki :

  • 750 g malin, jagod, jezyn itp.,
  • 250 ml slodkiego bialego wina (np. Tokaj),
  • 60 g cukru,
  • kawalek cynamonu,
  • 500 ml wody,
  • 125 ml smietanki kremowej (do przybrania).


Wykonanie:

1. Owoce szybko opłukać pod biezaca zimna woda (nie moczyc dlugo). Usunac listki, osaczyc na sicie.
2. Najladniejsze owoce odlozyc do przybrania. Reszte owocow zalac wrzaca woda,
dodać cukier, cynamon. Gotowac na malym ogniu 5 min. Cynamon wyjac. Owoce
przetrzec przez sito. Przecier ochlodzic.
3. Do przecieru wlac wino, wymieszac, wstawic do lodowki co najmniej na 1 godz.
4. Smietane ubic z cukrem tuz przed podaniem zupy.
5. Dobrze ochlodzona zupe rozlac na talerze. Na kazdej porcji polozyc lyzke bitej śmietany i dekoracyjnie przybrac swiezymi owocami.