Przepis na Gazpacho 2

Przepis na Gazpacho 2

Przepis na Gazpacho 2

Składniki :

  • 1 kg pomidorow,
  • 1 papryka zolta,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 ogorek,
  • 1 cebula,
  • 2 zabki czosnku,
  • 200 g bialej bulki bez skorki,
  • 2 lyzki octu winnego lub soku cytrynowego,
  • 4 lyzki oliwy,
  • 500 ml zimnej, przegotowanej wody,
  • sol, pieprz,
  • kostki lodu.


Wykonanie:

1. Jarzyny dokladnie umyc. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, usunąć pestki. Pokroic w kostke. Z obranego ogorka usunąć pestki. Pokroic w kostke.
Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać. Papryki oczyścić z nasion, pokroic w
kostke. Czosnek obrać, rozetrzec. Bulke namoczyc w 500 ml zimnej przegotowanej wody.
2. Pomidory, cebule, czosnek i polowe papryk zmiksowac z octem, oliwa i namoczona bulka (razem z woda). Po zmiksowaniu przetrzec przez sito. Nie solic.
Szczelnie przykryc, wstawic do lodowki co najmniej na 2 godz.
3. Pozostale pokrojone papryki i ogorek przelozyc do miseczki, rowniez wstawic
do lodowki.
4. Przed podaniem ubic gazpacho trzepaczka, doprawic sola i pieprzem. Wrzucic
kilka kostek lodu. Gazpacho musi byc bardzo zimne. Na talerzach ulozyc pokrojone papryki, ogorek i wlac gazpacho.