Przepis na Gazpacho - chłodnik hiszpański

Przepis na Gazpacho - chłodnik hiszpański

Składniki :

  • dla 4 osób
  • 2 duże cebule
  • 2 nieduże ogórki
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • 500 g pomidorów
  • pęczek natki
  • pęczek świeżej mięty lub trochę oregano
  • kilka orzechów laskowych lub włoskich
  • zielone lub czarne oliwki bez pestek
  • oliwa
  • sól,
  • pieprz
  • czerstwy chleb
  • 2 jajka na twardo


Wykonanie:

Jedną cebulę, ogórek i czosnek obrać i posiekać. Zieloną paprykę przekroić na połowę, usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki. Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać. Jeden odłożyć, a resztę pokroić na kawałki. Skroić skórkę z czerstwego pieczywa, miąższ dokładnie pokruszyć. Po pokruszeniu powinno go być 2 szklanki. Do chleba włożyć umytą i pokrojoną za pomocą nożyczek lub grubo posiekaną zieleninę i trochę oregano. Wszystkie składniki miksować z łyżką oliwy, aż do otrzymania gładkiej, dosyć gęstej masy. Przełożyć ją do dużej salaterki i dolać litr przegotowanej wody. Wymieszać i postawić w chłodnam miejscu na godzinę lub dwie. Drugą cebulę i jajka posiekać. Czerwoną paprykę, pomidor, oliwki i ogórek pokroić na małe kawałki. warzywa ułożyć w miseczkach i podawać ze schłodzoną zupą, posypaną posiekanymi orzechami. Gazpacho, wymawia się "gazpaczo", podajemy bardzo zimne - można wrzucić kostki lodu. Warzywa w miseczkach komponujemy w różny sposób - można dodać osączoną kukurydzę z puszki lub pokrojone w paski rzodkiewki. Chłodnik będzie bardziej pikantny, jeśli dodamy więcej czosnku (2-3 ząbki), trochę octu winnego i szczyptę chili.