Przepis na Gazpacho (hiszpanskie)

Przepis na Gazpacho (hiszpanskie)

Przepis na Gazpacho (hiszpanskie)

Składniki :

  • Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.
  • 1,25 kg dojrzalych pomidorow,
  • 1 ogorek,
  • 1 cebula,
  • 2 zabki czosnku,
  • 1 zielona papryka,
  • 200 g miekiszu bialej bulki,
  • 4 lyzki oliwy,
  • 2 lyzki octu winnego,
  • 1 l zimnej przegotowanej wody,
  • sol, pieprz, kostki lodu.


Wykonanie:

1. Jarzyny dokladnie umyc. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, pokroic w
kostke i usunąć pestki. Ogorek obrać, usunąć pestki i pokroic w kostke (ok.
1 cm). Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać. Czosnek obrać ze skorki i
rozetrzec. Papryke oczyścić z nasion i drobno pokroic.
2. Polowe jarzyn i czosnek zmiksowac z octem, oliwa, bulka i zimna woda.
Szczelnie przykryc i wstawic do lodowki na 2 godz.
3. Pozostale pokrojone jarzyny przelozyc do oddzielnych miseczek i tez wstawic
do lodowki.
4. Przed podaniem ubic gazpacho trzepaczka. Doprawic sola i pieprzem. Wrzucic
kilka kostek lodu. Gazpacho powinno byc bardzo zimno. Oddzielnie podac w
miseczkach pokrojone i ochlodzone jarzyny. Mozna rowniez podac grzanki pokrojone w kostke i usmazone na oleju.