Przepis na Gazpacho2

Przepis na Gazpacho2

Składniki :

  • 2 zmiazdzone zabki czosnku
  • 30 deko pokruszonej bialej bulki
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 4 lyzki mozliwie dobrej oliwy z oliwek
  • 1 zielona papryka
  • 1 mala cebula
  • 5 pomidorow
  • 1/2 ogorka
  • sol pieprz
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki


Wykonanie:

Do miski wrzucamy czosnek i bulke, mieszamy Dolewamy ocet i oliwe wrzucamy drobno pokrojona papryke Wrzucamy obrane, wypestkowane i drobno pokrojone pomidory (W tym momencie niektore przepisy radza wszystko zmiksowac na dosc jednolita mase, ale ja tego nie polecam) Wrzucamy ogorek utarty na grubej tarce solimy i pieprzymy Dolewamy do miski odpowiedni ilosci bardzo zimnej wody (klasyczne) albo bardzo zimego lekkoego bulionu wolowego , pozbawionego tluszczu (polecam). Mozna wrzucic kilka kostek lodu. Posypuemy pietruszka
Podajemy Gazpacho ma rozne odmiany. Wsrod dodatkow mozna znalezc drobno siekane migdaly, kawalki miesa rosolowego, oliwki, oregano, etc.