Przepis na Gulaszowa 2

Przepis na Gulaszowa  2

Składniki :

  • Zupe gulaszowa robie od jakiegos czasu i podobno jest dobra (tak twierdzi moja zona)
  • Jest to przepis z wykorzystaniem "gotowcow".......:
  • 40 dag miesa gulaszowego wolowego (takie rozne skrawki)
  • 40 dag miesa gulaszowego wieprzowego
  • 40 dag kielbasy
  • 3-4 cebule
  • 1 opakowanie mrozonego Paprykarza (np. Hortexu - chyba najlepsza kompozycja)
  • 1 opakowanie Fixa Knorra "Sos do gulaszu" lub "Zupa gulaszowa"
  • koncentrat pomidorowy (kilka łyżek) lub swieze pomidory (ale tylko sierpniowe lub wrzesniowe)
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (np. Egri Bikaver)
  • kostka rosolowa
  • przyprawy (wg uznania, sporo pieprzu czarnego, nie za duzo soli, czosnek bazylia majeranek


Wykonanie:

Mieso pokrjone w drobne kawalki (bez kielbasy) przyprawic obficie papryka, pieprzem i czosnkiem, odstawic na troche; potem obsmazyc na silnym ogniu 5 min;
w miedzyczasie cebule zrumienic na zloto na oleju;
Do garnka wrzucic paprykarz, czosnek swiezy, kostke rosolowa, koncentrat pomidorowy, kilka ziaren pieprzu i zalac to woda (ilosc wg uznania, tak zeby zupa byla gesta); zagotowac a nastepnie dodać obsmazone mieso i cebule,
gotowac to wszystko ok 1/2 godz; Nastepnie dodać rozrobiony w wodzie Fix, kielbase i przyprawy (uwaga na sol - nie za duzo!!) i gotowac to conajmniej tyle ile jest w przepisie na opakowaniu Fixa.
Jezeli uznamy ze konsystencja jest za gesta mozna jescze dodać wody.
Na ok 5 minut przed koncem gotowania dodać wino.