Przepis na Gulaszowa

Przepis na Gulaszowa

Przepis na Gulaszowa

Składniki :

  • 60dkg wolowiny bez kosci,
  • 60dkg ziemniakow,
  • 20dkg sloniny,
  • 2dkg mąki,
  • 10dkg cebuli,
  • 2-3 zabki czosnku,
  • duza papryka surowa lub konserwowa,
  • sol, pieprz,
  • majeranek, kminek, galka muszkatalowa, papryka ostra


Wykonanie:

Wolowine ze slonina podsmazyc. Z ziemniakow (pokrojonch drobno), papryki i cebuli ugotowac wywar. Dodać kminek. Wywarem zalac mieso. Gotowac do miekkosci miesa, a pod koniec gotowania dodać pozostale przyprawy.
uwagi:
1. Trudno ja zepsuc, totez mozna spokojnie 'wariowac' na jej temat.
Ja na przyklad dodaje jeszcze jalowca, a slonine zastapilem boczkiem.
2. Jest bardzo wysokoenergetyczna. Dobra jak sie zima z nart wroci.
3. Znakomita rowniez do zastapienia flaczkow na weselach.
4. Gesta bedzie jak wygotujesz wode, pikantna jak dasz duzo przypraw.
Kminek jest wazny.