Przepis na Harira souiria

Przepis na Harira souiria

Przepis na Harira souiria

Składniki :

  • 1/4 kury
  • 15 dag mlodej baraniny
  • 2-3 lyzki masla
  • 1 srednia cebula
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 lyzki slodkiej papryki w proszku
  • 1 lyzeczka zmielonego szafranu
  • sol, pieprz
  • 1/4 szkanki wloskiego grochu i 1/4 szklanki ciemnej soczewicy lub 1/2 szklanki luskanego zoltego grochu
  • 75 dag pomidorow
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 1/4 szklanki ryzu
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko


Wykonanie:

1. Wloski groch i soczewice lub zolty groch wyplukac, zalac na noc woda.
2. Mieso pokroic w kostke, kure podzielic na 4 czesci.
3. Pomidory sparzyc, obrać, drobno posiekać lub zmiksowac.
4. Maslo wlozyc do duzego, plaskiego rondla, rozgrzac na srednim ogniu, wlozyc mieso, posiekana cebule, zielona pietruszke, papryke, szafran, przyprawic sola i pieprzem, smazyc przez 5 min., czesto mieszajac.
5. Wlac 4 litry wody, dodać osaczone warzywa straczkowe, pomidory i sok z cytryny.
6. Gotowac pod przykryciem ok. 1 1/2 godz., dodać wyplukany, osaczony ryz, zamieszac, gotowac 10-12 min.
7. Tymczasem do malej miski wsypac make, mieszajac wlac tyle wody, aby powstala pasta o konsystencji śmietany.
8. Maczna smietane wlac do wrzacej zupy, mieszajac gotowac 15 min.
9. Mieszajac zupe, umiescic nad nia jajko przeklute z obu stron ( dziurka dolna powinna byc wieksza), trzymac tak, czekajac, az jajko splynie do garnka, raz zamieszac.