Przepis na Harira z grochem wloskim

Przepis na Harira z grochem wloskim

Składniki :

  • Bulion:
  • 125 g baraniny lub cieleciny pokrojonej w kostke,
  • 250 g grochuwloskiego wymoczonego przez 12 godz, i ugotowanego
  • w osolonej wodzie,
  • 250 g malych obranych cebulek,
  • 1/2 lyzeczki szafranu,
  • 1 lyzeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka masla,
  • sol.
  • Wywar z pomidorow (teduira):
  • 750 g pomidorow,
  • 1 maly pęczek swiezej kolendry,
  • 1 maly pęczek zielonej pietruszki,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka masla,
  • 50 g mąki,
  • sol.


Wykonanie:

1. W pojemnym rondlu ulozyc pokrojone w kawalki mieso. Zalac 1 l wody, osolic,
doprawic szafranem i pieprzem, dodać maslo, zagotowac, nastepnie gotowac ok.
1 godz. na malym ogniu. W polowie gotowania dodać cebulki.
2. Pomidory zmiksowac i przetrzec przez sito. W osobnym naczyniu zagotowac 2 l
wody. Dodać przetarte pomidory i lyzke masla, gotowac 15 min, po czym, ciagle mieszajac, dodawac stopniowo make rozrobiona w 125 ml wody.
3. Wywar zagotowac po czym przelac do rondla z bulionem. Dodać ugotowany groch,
posiekana zielona pietruszke i swieza kolendre. Doprawic ostatecznie sola i
sokiem cytrynowym i zagotowac raz jeszcze.
4. Zupe podawac bardzo goraca. Osobno podac suszone daktyle.