Przepis na Holenderska zupa serowa

Przepis na Holenderska zupa serowa

Przepis na Holenderska zupa serowa

Składniki :

  • 150 g goudy lub innego sera twardego,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 50 g masla,
  • 1 l rosolu,
  • 125 ml smietanki 18%,
  • 1 żółtko,
  • 2 lyzki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
  • 2 lyzki pokrojonego szczypiorku,
  • 2 kromki chleba tostowego,
  • 1 łyżka masla do grzanek,
  • sol, bialy pieprz.


Wykonanie:

1. Ser utrzec na tarce o duzych otworach. Chleb pokroic w kostke.
2. Make zasmazyc z maslem nie rumieniac, wlac zimny rosol, gotowac 8 min, stale
mieszajac, doprawic sola i pieprzem.
3. Ser wsypac do rosolu, mieszac, az sie rozpusci. Zdjac garnek z ognia, dodać
żółtko roztrzepane ze smietanka.
4. Pokrojona zielenine rozlozyc na talerze i wlac zupe. Podawac z grzankami
zrumienionymi na masle.