Przepis na Japonska zupa rybna

Przepis na Japonska zupa rybna

Składniki :

  • 5 kawalkow ryby: dorady lub np. leszcza,
  • 3 szczypty soli,
  • 80 ml bulionu z ryby (najlepiej dashi),
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 zielona cebulka,
  • 1 cm kawalek swiezego imbiru (lub szczypta proszku),
  • 5 galazek pietruszki,
  • skorka z polowki cytryny.


Wykonanie:

1. Filety z ryby posypac sola i odstawic na 15 min.
2. Rozlozyc rybe na polmisku, zalac wrzatkiem, przykryc, odstawic na 15 min.
3. Pokroic drobno cebule, zetrzec imbir.
4. Wlac do rondla dashi (przepis w rozdziale "ogolne") lub bulion z osci, sos
sojowy, zagotowac, zestawic z ognia, wrzucic imbir.
5. Rybe osaczyc z wody, kazdy kawalek wlozyc na dno glebokiej czarki, zalac
przecedzonym przez drobne sitko bulionem dashi, posypac cebulka, przyozdobic
galazka pietruszki oraz zygzaczkiem ze skorki cytryny.
6. Podawac w carkach przykrytych mala pokryweczka.