Przepis na Kapuśniak staropolski

Przepis na Kapuśniak staropolski

Przepis na Kapuśniak staropolski

Składniki :

  • 50 dag kości,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 30 dag kapusty kwaszonej,
  • 2 l wody,
  • 2 dag grzybów suszonych,
  • 5 dag powideł śliwkowych,
  • 2 dag mąki,
  • 4 dag tłuszczu,
  • sól,
  • cukier,
  • jałowiec


Wykonanie:

Ugotować wywar z kości i włoszczyzny. Kapustę zalać wywarem i gotować do miękkości. Grzyby ugotować, pokroić w paski. Dodać do kapusty grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały. Dodać powidła śliwkowe. Całość zaprawić zasmażką z tłuszczu i mąki, dodać przyprawy i zagotować. Utrzymywać w stanie wrzenia jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami.