Przepis na Kapuśniak z czerwonej kapusty

Przepis na Kapuśniak z czerwonej kapusty

Przepis na Kapuśniak z czerwonej kapusty

Składniki :

  • 1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
  • 150 ml czerwonego wina
  • 15 dag cytryn,
  • 1/2 kg czerwonej kapusty,
  • 30 dag obranych ziemniaków,
  • 8 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • sól pieprz


Wykonanie:

Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Kapustę opłukać, pokrajać w kostkę usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Po ugotowaniu skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować, połączyć z kapustą i winem. Cebule opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z zupą, zagotować, włożyć cytryny, doprawić do smaku.