Przepis na Kapusniak z serem roquefort

Przepis na Kapusniak z serem roquefort

Składniki :

  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
  • 350 g miesa wieprzowego peklowanego lub wedzonego,
  • 750 g bialej kapusty,
  • 200 g kartofli,
  • 200 g sera roquefort,
  • sol, czarny pieprz.


Wykonanie:

1. Peklowana wieprzowine moczyc 8 godz w przygotowanej, zimnej wodzie. Wedzonej
nie trzeba moczyc.
2. Glowke kapusty przekroic na pol, wyciac glab, obgotowac we wrzacej wodzie,
osaczyc.
3. Mieso i kapuste wlozyc do duzego garnka, zalac woda, gotowac pod przykryciem
ok. 60 min. Dodać kartofle obrane i pokrojone w kostke, gotowac jeszcze 25
min.
4. Mieso i kapuste wyjac, odstawic w cieple miejsce - mozna je podac jako drugie danie.
5. Wywar dobrze doprawic sola i pieprzem. Wlozyc kilka pokrojonych liśći kapusty i podawac z kartoflami.
6. Ser rozkruszyc i podac oddzielnie, by kazdy mogl sobie przyprawic zupe wedlug uznania.