Przepis na Kapuśniak ze świeżej kapusty

Przepis na Kapuśniak ze świeżej kapusty

Składniki :

  • 1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
  • 1/2 kg kapusty białej
  • 15 dag pomidorów,
  • 15 dag jabłek,
  • 2 dag masła,
  • 2 dag mąki
  • 150 ml śmietany,
  • zielenina,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny


Wykonanie:

Kapustę opłukać, pokroić w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć wodą, obrać ze skórki. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki razem z pomidorami. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, pomidorami i jabłkami, chwilę pogotować, dodać posiekaną zieleninę, doprawić do smaku.