Przepis na Kapusniak

Przepis na Kapusniak

Przepis na Kapusniak

Składniki :

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 100 g boczku wedzonego,
  • 300 g kartofli,
  • 1 cebula,
  • 1 zabek czosnku,
  • 2 liśćie laurowe,
  • 2 kostki bulionowe,
  • sol, pieprz,
  • 2 l wody.


Wykonanie:

1. Kapuste opłukać na sicie pod biezaca woda. Osaczyc z wody, drobno pokroic.
2. Boczek pokroic w kostke. Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać. Kartofle
obrać, opłukać, pokroic w plasterki.
3. Na duzej patelni podsmazyc boczek, dodać cebule, smazyc tak dlugo, az cebula
sie zrumieni. Dodać pokrojona kapuste, smazyc 3-4 min. Nastepnie wlac niewielka ilosc wody, dusic pod przykryciem na malym ogniu 10 min.
4. Zagotowac wode, wrzucic pokrojone kartofle, gotowac 10 min. Dodać kapuste z
boczkiem i cebula. W malej ilosci wody rozpuscic pokruszone kostki bulionu i
wlac do kapusty. Dodać liśćie laurowe i czosnek roztarty z sola. Doprawic
pieprzem. Gotowac pod przykryciem jeszcze 15 min.