Przepis na Kartoflanka po wiedeńsku

Przepis na Kartoflanka po wiedeńsku

Przepis na Kartoflanka po wiedeńsku

Składniki :

  • 30 dag ziemniaków,
  • 1 porcja włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 listek laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki octu 10-procentowego,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.


Wykonanie:

Ziemniaki i włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w kostkę
i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać vegetę, sól
i przyprawy. Gotować 35 min, pod koniec gotowania wlać
ocet. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni.
Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do boczku i
zrumienić. Pod koniec smażenia oprószyć mąką,
wymieszać, dodać do zupy i zagotować. Doprawić solą i
pieprzem. Przed podaniem zupę zaprawić śmietaną i
posypać szczypiorkiem.