Przepis na Kartoflanka z serem

Przepis na Kartoflanka z serem

Składniki :

  • WŁOSZCZYZNA
  • ZIEMNIAKI 60 dag
  • SER ŻÓŁTY 15 dag
  • NAĆ spory pęczek
  • SÓL
  • SŁONINA kawałek
  • CEBULA 1
  • przyprawę do zup, do smaku.


Wykonanie:

Oczyszczone jarzyny pokrajać na drobne kawałki, zalać wrzątkiem (ok.2 litrów) i gotować, aż będą miękkie. Wówczas wrzucić do zupy pokrajane w kostkę ziemniaki. Gotować razem. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, stopić na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę, a gdy się lekko przyrumieni - wlać do zupy. Wrzucić pokrajany w drobną kostkę żółty ser, gotować razem chwilę, aż ser będzie miękki. Wrzucić siekaną zieleninę i ewentualnie doprawić do smaku odrobiną przyprawy do zup.
Uwaga: do tej zupy można użyć kawałków lekko przeschniętego sera. Dobrze, jeśli jest go kilka gatunków, np. trochę rokpolu, trochę tylżyckiego czy edamskiego itp. Sera można dać nieco więcej.