Przepis na Kaszubska zupa rybna

Przepis na Kaszubska zupa rybna

Składniki :

  • 4 fladry,
  • 1 mala marchewka,
  • 1 mala pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1/2 peczka zielonej pietruszki,
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny,
  • 1 liść laurowy,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1,5 l wody,
  • sol, pieprz.


Wykonanie:

1. Fladry umyc, odciac glowy, pletwy i ogony. Oczyscic, ponownie opłukać. Sciagnac ciemna skorke a biala pozostawic. Posolic, odstawic na 30 min.
2. Jarzyny obrać, opłukać, pokroic na kawalki. Zielona pietruszke opłukać,
drobno pokroic.
3. Jarzyny zalac wrzaca woda. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i sol. Ugotowac wywar, przecedzic.
4. Do przecedzonego wywaru wlac 1 lyzke octu lub soku z cytryny. Wlozyc fladry,
gotowac na malym ogniu. Uwazac, by sie ryby nie rozgotowaly. Po 8-10 min
fladry wyjac, przelozyc na polmisek. Odlac 150 ml wywaru, ochlodzic, zachowac do sosu. Do pozostalego wywaru wlac smietane wymieszana z maka, zagotowac. Doprawic sola i pieprzem. Przelac do wazy, posypac zielona pietruszka i
wlozyc fladry.
5. Mozna rowniez podac oddzielnie zupe i oddzielnie fladry z gotowanymi kartoflami i sosem koperkowym, przyrzadzonym nastepujaco: z 1 lyzki mąki i 1 lyzki
masla zrobic jasna zasmazke. Rozprowadzic zimnym wywarem z fladry, wymieszac
i zagotowac. Wlac 100 ml śmietany, posolic, wsypac lyzke drobno pokrojonego
koperku, zagotowac.