Przepis na Krem pietruszkowo-selerowy

Przepis na Krem pietruszkowo-selerowy

Składniki :

  • * 150 g marchwi
  • * 150 g pietruszki
  • * 150 g selera
  • * 1 szalotka
  • * 1 łyżka masła
  • * 250 ml mleka
  • * sól, pieprz
  • * 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • * pieprz kajeński
  • * 125 ml śmietany kremówki
  • * 1/2 pęczka natki pietruszki


Wykonanie:

Marchew, pietruszkę i seler oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w małą kostkę. Szalotkę oczyścić i posiekać. W dużym garnku roztopić masło i poddusić w nim przygotowane warzywa. Wlać mleko i 0,5 litra wody. Całość doprawić solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim i tymiankiem.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Zupę zmiksować. Śmietanę ubić, dodać do przestudzonej zupy i delikatnie wymieszać. Natkę pietruszki opłukać, osączyć i posiekać.
Zupę podgrzać, wlać do talerzy lub kamionkowych miseczek. Każdą porcję posypać pietruszką.
Podawać z bagietką.