Przepis na Krem z pomidorow z bananami

Przepis na Krem z pomidorow z bananami

Składniki :

  • 700 g dojrzalych pomidorow,
  • 100 ml śmietany kremowki,
  • 1 mala cebulka,
  • 1 lyzeczka masla,
  • 2 banany,
  • 1 lyzeczka cukru,
  • 600 ml wywaru jarzynowego (przepis w rozdz. "zupy"),
  • sol.


Wykonanie:

1. Pomidory umyc, sparzyc wrzatkiem, obrać ze skorki, pokroic w kawalki. Cebule
obrać, opłukać, drobno posiekać.
2. Na patelni rozgrzac maslo, podsmazyc cebule. Dodać pokrojone pomidory, dusic
razem z cebula 20 min. Przetrzec przez sito.
3. Zagotowac wywar z jarzyn. Dodać przetarte pomidory, doprawic sola i cukrem
do smaku. Zupa powinna byc lekko slodkawa. Ostudzic, wstawic do lodowki.
4. Trzepaczka ubic smietane z cukrem na sztywna mase.
5. Pokroic banany na plasterki (tuz przed podaniem, by nie zdazyly sciemniec).
Na zimna zupe polozyc lyzke bitej śmietany, przybrac plasterkami banana.